"Erasmus+" programmai Latvijā piešķirti vairāk nekā 32 miljoni eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Projektu pieteikumu konkursā Eiropas Savienības (ES) izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmas "Erasmus+" īstenošanai Latvijā izglītības un mācību jomā nākamgad piešķirti vairāk nekā 32 miljoni eiro, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA).

No tiem 15,83 miljoni eiro tiks ieguldīti augstākajā izglītībā, 7,82 miljoni eiro profesionālajā izglītībā, 6,03 miljoni eiro skolu izglītībā un 2,15 miljoni eiro pieaugušo izglītības projektiem. Turpinot atbalstīt vietējos neprofesionālā un tautas sporta organizāciju trenerus un personālu, sporta jomas mobilitāšu īstenošanai Latvijā piešķirti 97 000 eiro.

"Erasmus+" projektu īstenošanai nākamajā gadā kopumā atvēlēti 4,3 miljardi eiro, no tiem 3,57 miljardi eiro izglītības un mācību jomā, 336,28 miljoni - jaunatnes jomā, 63,12 miljoni eiro - sporta jomā, savukārt 25,75 miljoni eiro - Žana Monē aktivitātēm.

Reaģējot uz inflācijas radītajiem izaicinājumiem un mazinot tās negatīvo ietekmi uz "Erasmus+" programmas dalībniekiem, kuri dodas uz ārzemēm, finansējuma apjoms individuālajam atbalstam 2024.gadā tiks paaugstināts par 5,9% lielākajai daļai mobilitātes aktivitāšu.

Nākamgad "Erasmus+" programma stiprinās ilgtspējīgas ceļošanas komponenti. Īpaši tiks atbalstīti dalībnieki no attāliem reģioniem vai vietām ar nepietiekamu dzelzceļa satiksmi, saņemot atbilstošu finansējumu par šo ilgtspējīgo ceļošanas veidu izmantošanu. Pirmo reizi atsevišķs atbalsts ceļošanai tiks piedāvāts arī Eiropas augstākās izglītības mobilitātei, līdz ar to nodrošinot vienotus finansēšanas noteikumus visos izglītības sektoros.

Programma turpinās sniegt atbalstu arī Ukrainai, sekmējot Ukrainas pilsoņu mācību mobilitāti, dodot iespēju cilvēkiem iegūt jaunas prasmes, palīdzot cīnīties ar dezinformāciju un veicinot bēgļu integrāciju jaunajā izglītības sistēmā.

Projektu pieteikumus konkursā aicinātas iesniegt organizācijas juridiskas personas, kuras darbojas vispārējās, profesionālās, augstākās, pieaugušo izglītības un sporta jomās. "Erasmus+" programmas 2024.gada konkursa vadlīnijas pieejamas Eiropas Komisijas (EK) tīmekļvietnē.

2024.gada janvāra pirmajā pusē norisināsies VIAA organizētā informatīvā nedēļa par projektu pieteikumu konkursu netiešās administrēšanas aktivitātēs izglītības, mācību un sporta jomā. Informatīvie semināri notiks tiešsaistē, un tajos ikviens interesents varēs uzzināt par programmas sniegtajām iespējām skolu, profesionālās, augstākās un pieaugušo izglītības sektorā, kā arī sporta jomā.

Kā skaidro VIAA, "Erasmus+" atbalsta personu individuālo un grupu mācību mobilitāti, kā arī organizāciju sadarbību, kas sekmē iekļaušanu, izcilību, radošumu, inovācijas un ilgtspēju, īpašu uzmanību pievēršot programmas galvenajām prioritātēm - iekļaušanai un daudzveidībai, zaļajai un digitālajai pārveidei, kā arī aktīvai līdzdalībai demokrātiskajos procesos. Pasākumi var ietvert dažāda veida atbalstu maza mēroga projektu aktivitātēm vietējā līmenī līdz pat starptautiskām iniciatīvām, piemēram, Eiropas universitātēm, profesionālās izcilības centriem un "Erasmus+" skolotāju akadēmijām.

Programmai ir nozīmīga loma kopīgo ES vērtību izplatīšanā, veicinot cilvēku cieņas un tiesību, brīvības, demokrātijas, vienlīdzības un tiesiskuma vērtības visās projekta aktivitātēs, atzīmēja VIAA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu