Faktomāts Vai vairāk nekā miljons Ukrainas karavīru ir gājuši bojā un pazuduši bez vēsts? (7)

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Nesen internetā izplatījās video, kur it kā Ukrainas telekanāla “1+1” telemaratona tiešraidē pausta informācija, ka kopš pilna mēroga kara sākuma ir gājuši bojā un pazuduši bez vēsts 1 126 652 Ukrainas karavīri. Par to ziņoja tādi lieli prokremliski plašsaziņas līdzekļi kā “RIA Novosti”, “Komsomoļskaja pravda”, “Regnum”, “Izvestia”, “RT” un “Moskva 24”, kā arī bijušais Ukrainas premjerministrs Nikolajs Azarovs. Turklāt video tika izplatīts “Telegram” prokremliskajos kanālos: “Readovka”, “Live”, “KB +18” u.c. Vai šī informācija ir patiesa, pētīja TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts".

Kopš 2022. gada 24. februāra “1+1” visu diennakti translē nacionālo informācijas maratonu "Vienotās ziņas", kuru pēc kārtas vada lielāko vietējo mediju pārstāvji.

“1+1” it kā citēts izplatītajā video. Titros rakstīts: "Aizsardzības ministrija: pilna mēroga kara laikā gājuši bojā un bez vēsts pazuduši 1 126 652 Ukrainas bruņoto spēku karavīri" ("Мiнiстерство оборони: за час повномасштабної війни загинуло и пропало безвісти 1 126 652 військовослужбовців ЗСУ").

Televīzijas kanāla vadība vēlāk, pēc prezidenta biroja zvana, it kā atvainojusies par pārrakstīšanās kļūdu. Daudzām publikācijām pievienotajā 16 sekunžu video ir dzirdams, kā kāds skatītājs ukraiņu valodā sauc sievu, lai pastāstītu viņai par ziņām no “1+1”.

Atmaskošana

Lai gan ziņojumā ir atsauce uz valsts iestādi, ne ziņu izplatīšanas dienā, ne arī pēdējos mēnešos tā nav informējusi par kopējo zaudēto karavīru skaitu. Tāpat neviens cits nozīmīgs Ukrainas resurss 26. novembrī šādu būtisku paziņojumu neizteica.

Vēl viena svarīga detaļa: ir tikai viens privāts videoieraksts ar šiem titriem. Maz ticams, ka viens no populārākajiem TV kanāliem valstī it kā izplatījis sensacionālu informāciju, bet neviens cits to nav piefiksējis vai vismaz atcerējies pašu faktu.

Tātad ziņas par “1+1” redakcijas it kā pieļauto kļūdu ir balstītas uz vienu vienīgu video un nav apstiprinātas ar citu skatītāju liecībām.

Tomēr pats TV kanāls uzskatīja par nepieciešamu reaģēt uz šo video. 27. novembrī holdinga “1+1 Media” vietnes publicēja uzņēmuma vadības paziņojumu:

Televīzijas kanāla "1+1 Maratons" raidījuma "Vienotās ziņas" rediģētajā fragmentā parādījās titri ar vēstījumu, kas it kā nāca no Ukrainas Aizsardzības ministrijas, par Ukrainas karavīru upuru skaitu.

Šis videoklips ir acīmredzams viltojums. Šo informāciju aktīvi izplata Krievijas plašsaziņas līdzekļi, mēģinot dezorientēt sabiedrību.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka telekanāla "1+1 Maratons" ēterā titru ar ziņām nav. Savukārt pašā viltus ziņojumā ir kļūdas: vārda «зниклi» vietā ir rakstīts «пропало». Turklāt sižets ar šādu noformējumu un šādu informāciju nav atrodams "1+1 Media" oficiālajās lapās.

Aicinām ukraiņus ievērot informācijas higiēnu un neizplatīt šo viltojumu, lai nepalīdzētu ienaidniekam izplatīt dezinformāciju. Izmantojiet "1+1 Media" oficiālos avotus un rūpīgi pārbaudiet internetā atrodamo informāciju.

Patiešām, mūsdienu ukraiņu valodā pareizais vārda "pazuduši" tulkojums frāzē "bez vēsts pazuduši" ir "зниклi". Izteiciens "пропали безвісти" ir daudz mazāk populārs. Un frāze "ходь сюда" (nāc šurp – red.), ko video izmantoja skatītājs, ir vairāk raksturīga krievu valodai nekā ukraiņu valodai, kuras runātāji lieto imperatīvu "йди сюди".

“Televīzijas ziņu dienesta” oficiālajā YouTube kanālā ir “Vienoto ziņu” ieraksts, kas kalpoja par pamatu viltotajam video. Trīs dienas pirms dezinformācijas izplatīšanas, 23. novembrī, vadītājai Innai Moskvinai bija tiešraides saruna ar Ukrainas karavīru Aleksandru.

Sarunas fragments, kas atbilst videomateriālam, ir redzams laikā no 6:06:42 līdz 6:06:57. Nav grūti pamanīt, ka šajā brīdī tiek vēstīta pavisam cita informācija un fons zem titriem ir citā krāsā.

Turklāt “1+1” nav atbildīgs par šo raidījuma fragmentu — “Vienoto ziņu” maratonu neatkarīgi no tā, kas sagatavo konkrēto fragmentu, pārraida visi iesaistītie plašsaziņas līdzekļi, savukārt Moskvina strādā kanālā “UA:Перший”, kas ir daļa no sabiedriskās televīzijas un radio uzņēmuma “Суспильне”.

Tādējādi var diezgan pārliecinoši secināt, ka informācija virālajā video nav patiesa.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu