Vairāk nekā 20 valstis ANO klimata konferencē aicina trīskāršot kodolenerģijas ieguvi (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vairāk nekā 20 valstis ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28.sesijā (COP28) aicinājušas trīskāršot kodolenerģijas ieguvi, lai tādējādi līdz 2050 gadam panāktu siltumnīcefekta gāzu emisijas nulles līmeni.

Deklarācijā, kuru atbalstījušas ASV, Japāna un vairākas Eiropas valstis, teikts, ka kodolenerģijai ir izšķiroša loma tā dēvētās oglekļa neitralitātes sasniegšanā.

Tomēr kodolenerģija kā alternatīva fosilajam kurināmajam tiek vērtēta pretrunīgi, vides aizstāvju organizācijām paužot satraukumu par atomelektrostaciju drošību un kodolatkritumu glabāšanu.

"Mēs necenšamies nevienam iegalvot, ka tā (kodolenerģija) būtu visaptveroša alternatīva jebkuram enerģijas avotam," norādīja ASV īpašais sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs. "Taču, pateicoties zinātnes un realitātes sniegtajiem faktiem un pierādījumiem, mēs zinām, ka sasniegt nulles līmeni līdz 2050. gadam bez kodolenerģijas nav iespējams."

"Tā vienkārši ir zinātniska realitāte, kurā nav iesaistīta nedz politika, nedz ideoloģija," piebilda Kerijs.

Mērķis ir līdz 2050.gadam trīskāršot kodolenerģijas ieguvi salīdzinājumā ar 2020.gada līmeni.

Līdz ar ASV un Japānu deklarāciju atbalstīja Apvienotie Arābu Emirāti, Bulgārija, Čehija, Dienvidkoreja, Francija, Gana, Lielbritānija, Kanāda, Maroka, Moldova, Mongolija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Ukraina, Ungārija un Zviedrija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu