Ornitologi aicina iesaistīties datu ievākšanā ziemojošo putnu atlantam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HARRISON MCCLARY/REUTERS

Šomēnes atsākusies datu ievākšana ziemojošo putnu atlantam, informēja Latvijas Ornitoloģijas biedrībā (LOB).

Datu ievākšanā LOB aicina piedalīties ikvienu. Laikā līdz nākamā gada 28.februārim katrs putna novērojums var būt svarīgs, taču īpaši vērtīgi novērojumi būšot no mazāk apdzīvotām vietām, piemēram, no viensētām.

Iesaistīties datu ievākšanā ziemojošo putnu atlantam ir iespējams arī tad, ja putnus nepazīst - svarīgākais ir dokumentēt novērojumu un pievienot to dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Piemēram, ja pie mājas ir putnu barotava, tad LOB aicina ziņot, kas to apmeklē. Interesanti būšot gan pašam noskaidrot barotavu apmeklējošo putnu sugu dažādību, gan šie novērojumi būs vērtīgs ieguldījums projektā.

Putnu jācenšas nofotografēt vai nofilmēt, piemēram, ar telefonu, un šo attēlu jāpievieno dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv" kā nezināma putna novērojumu. Zinātāji putna sugu noteiks, bet ziņotājam uzlabosies zināšanas par apkārtnē sastopamajām sugām.

Īpaši LOB gaida novērojumus no viensētām, mazāk apdzīvotām vietām, ūdeņiem, Latgales. Lai palīdzētu saprast, kurās vietās ziņojumu ir vairāk, bet kur - mazāk, var apskatīt šī atlanta statistikas sadaļu: "dabasdati.lv/lv/putnuatlants/statistikawinter".

LOB aicina turpināt apsekot tukšās vietas - katrā kvadrātā censties konstatēt vismaz sešas dažādas sugas. No jau savāktajiem datiem ir redzams, ka pat apdzīvotās vietās iespējams konstatēt vairāk nekā 25 dažādas putnu sugas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu