30. novembrī Apvienoto Arābu Emirātu pilsētā Dubaijā sākās ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28. sesija (COP28), kas līdz 12. decembrim savedīs kopā valstu līderus, uzņēmējus, aktīvistus un zinātniekus, lai meklētu kopīgus risinājumus globālajai klimata pārmaiņu krīzei. Jau līdz 3. decembrim tika panāktas vairākas publiskas vienošanās, tostarp 50 lielāko naftas kompāniju apņemšanās samazināt metāna izmešus, taču pastāv arī lielas bažas par to, ka svarīgākie lēmumi tā arī netiks pieņemti un ka pasākums varētu pat tikt izmantots naftas un gāzes kompāniju interesēs.

Vēl pirms konferences sākuma tika plaši apspriests jautājums par tās vadību. Konferences prezidenta godu tradicionāli ieņem uzņēmošās valsts valdības pārstāvis, taču šoreiz tas ir tieši Abu Dabi Nacionālās naftas kompānijas (Adnoc) valdes priekšsēdētājs, 50 gadus vecais Sultāns Ahmeds al Džabers. Viņš ir arī AAE Industrijas un augsto tehnoloģiju ministrs un jau kopš 2020. gada bijis galvenais valsts diplomāts klimata pārmaiņu jautājumos. Tomēr viņa vadītā kompānija katru dienu saražo 3 miljonus barelu naftas, tāpēc daudziem šī politiķa nominēšana šķita absurda. 130 parlamentārieši gan no ES, gan ASV pat nosūtīja vēstuli ANO, rosinot atsaukt al Džaberu no COP28 konferences prezidenta amata, bet šī prasība netika apmierināta.

AAE neuzskata, ka tas varētu radīt kādu interešu konfliktu, un pats al Džabers paudis, ka tieši tādēļ, ka ir gan naftas kompānijas vadītājs, gan atjaunojamo energoresursu kompānijas valdes loceklis, ir labā pozīcijā,

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X