Venecuēlieši referendumā atbalsta teritoriālās pretenzijas uz reģionu ar naftas atradnēm (7)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēla paziņojusi, ka 95% vēlētāju referendumā svētdien atbalstījuši valsts teritoriālās pretenzijas uz Esekibo reģionu, uz kuru pretendē gan Karakasa, gan Gajāna.

Tā ir "acīmredzama un pārliecinoša "jā" uzvara šajā konsultatīvajā referendumā," paziņoja Nacionālās vēlēšanu padomes priekšsēdētājs Elvis Amoroso.

Konsultatīvajā referendumā piedalījās aptuveni 10,5 miljoni no 20,7 miljoniem Venecuēlas balstiesīgajiem vēlētājiem, paziņoja Karakasa.

Venecuēla jau desmitgadēm uztur pretenzijas uz Esekibo reģionu, kas sastāda vairāk nekā divas trešdaļas no Gajānas teritorijas un kur mīt 125 000 no 800 000 lielā valsts pilsoņu kopskaita.

Kādreizējā Lielbritānijas un Nīderlandes kolonija Gajāna uzstāj, ka robežu ar Venecuēlu noteikusi arbitrāžas komisija vēl 1899.gadā. Taču Venecuēla apgalvo, ka dabisko robežu veidojot Esekibo upe, kas atrodas strīdus teritorijas austrumos, un ka šī robeža tikusi atzīta arī vēsturiski.

Teritoriālās domstarpības saasinājušās kopš 2015.gada, kad "ExxonMobil" uzgāja Esekibo reģionā naftas iegulas.

Karakasa referendumu izsludināja pēc tam, kad Džordžtauna augustā sāka naftas lauku izsolīšanu.

Gajāna lūdza Starptautisko tiesu (ICJ) apturēt referendumu, un tiesa piektdien aicināja Karakasu atturēties no jebkurām darbībām, kuras varētu mainīt pašreizējo "status quo" Esekibo reģionā, bet referendumu nepieminēja.

Gajāna bažījas, ka referendums varētu Venecuēlai pavērt ceļu kaimiņvalsts teritorijas vienpusējai un nelikumīgai sagrābšanai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu