Lēmumu par iebraukšanas maksas palielināšanu un caurlaižu režīma noteikšanu visa gada garumā Jūrmalas dome pieņēma jau 2021. gada 30. septembrī, taču vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs to apturēja. Jūrmalas pašvaldība ar to nebija mierā, tāpēc šo svarīgo lēmumu par iebraukšanas maksas pacelšanu par vienu eiro apstrīdēja nekur citur kā Satversmes tiesā.

Jā, šis jautājums bija precīzi tik valstiski svarīgs, lai iesaistītu Satversmes tiesu, kurai nav nekā jēdzīgāka, ar ko nodarboties. Un Satversmes tiesa nolēma, ka Jūrmala tiešām drīkst paaugstināt iebraukšanas maksu savā pilsētā.

Pilsētas mājaslapā atrodams šāds Jūrmalas domes priekšsēdētājas Ritas Sproģes skaidrojums:

“Jūrmala ir vienīgā kūrortpilsēta Latvijā ar unikālām dabas vērtībām, šaurākajā vietā vien 300 metrus plata starp upi un jūru. Pēdējos gados novērojam pastāvīgu satiksmes intensitātes pieaugumu arī ārpus vasaras sezonas, kas nenoliedzami atstāj negatīvu ietekmi uz vidi, radot gan trokšņa, gan gaisa piesārņojumu. Redzam, ka divi eiro nav pietiekams stimuls izvēlēties apvedceļu vai videi draudzīgāku transportu, tāpēc ir pamatota nepieciešamība mainīt noteikumus. Lai sasniegtu Eiropā noteiktos klimata mērķus, kā Eiropā, tā Latvijā tiek runāts par vajadzību mainīt cilvēku paradumus, pārvietoties videi draudzīgāk, un šis ir viens no soļiem, ko darām, lai sniegtu savu ieguldījumu vides kvalitātes uzturēšanā. Vispirms ieviesām bezmaksas autobusu izmantošanu jūrmalniekiem pilsētā, esam iecerējuši arī jau tuvākajā laikā nodrošināt bezmaksas braukšanu vilcienos.”

Jā, kad telpā ienāk unikālās Jūrmalas dabas vērtības, Kolka, Jūrkalne un Saulkrasti ar savām nenozīmīgajām dabas vērtībām stūrī satraukti pīpē. Jo vienīgi Jūrmalā dabas vērtības ir unikālas.

Bet būtībā jau skaidrojums ir pavisam vienkāršs – uz unikālo kūrortpilsētu brauc pārāk liels daudzums cilvēku un to jācenšas samazināt, paaugstinot iebraukšanas maksu. Es teiktu, ka tas ir visnotaļ savdabīgs veids, kā attīstīt pilsētu, jo citas pilsētas parasti cenšas tūristus piesaistīt, lai tie brauktu un tērētu savu naudu tieši viņu pilsētās, bet lai nu būtu. Vienkārši pieņemšu, ka Jūrmalai ir unikāls skatījums arī uz to, ko tūrisms dod vietējiem uzņēmējiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X