Latvija veiks iemaksas NATO Inovācijās un pētniecībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ministru kabinets otrdien, 5. decembrī, deva atļauju Aizsardzības ministrijai turpināt uzņemties valsts budžeta ilgtermiņa saistības, lai veiktu iemaksas NATO Aizsardzības Inovācijas Akseleratora Ziemeļatlantijas reģiona iniciatīvā.

Latvija iniciatīvā iesaistījusies kopš 2022.gada jūnija, un tās mērķis ir sekmēt divējādas pielietojamības jaunuzņēmumu attīstību NATO dalībvalstīs, veicinot sadarbību starp inovatoriem, pētniekiem un gala lietotājiem.

Programmā uzmanība tiek veltīta inovatoriem, kas piedāvā risinājumus kādā no jauno un transformējošo tehnoloģiju nozarēm, piemēram, mākslīgais intelekts, lielo datu apstrāde, kvantu tehnoloģijas, autonomija, biotehnoloģijas, jaunie materiāli un kosmoss.

Plānots, ka nākamā gada pavasarī NATO izsludinās jaunu pieteikšanos dalībai NATO akselerācijas izaicinājumu programmā, kur pirmajā posmā jaunuzņēmumiem, kas piedāvā risinājumus kādam no aktuālajiem problēmjautājumiem, būs iespēja iegūt grantu līdz pat 100 000 eiro apmērā.

Tāpat ir plānots izaicinājumu programmas otrais posms, kas tāpat kā pirmais ilgs pusgadu, taču piešķirtā finansējuma apmērs sasniegs jau 300 000 eiro.

Vienlaikus NATO programma aicina valsts pārvaldes, akadēmiskās vides un industrijas pārstāvjus piedalīties akseleratoru programmas mentoru programmā.

Kļūstot par mentoru, pārstāvjiem būs iespēja sadarboties ar jaunuzņēmumiem, kas uzņemti akselerācijas pilotprogrammā, kā arī kļūt par daļu no augošā iniciatīvas mentoru un ekspertu tīkla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu