Kozlovskis: Krievija un Baltkrievija arī turpmāk izmantos migrantus kā ieroci situācijas destabilizēšanai reģionā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Steidzami jāmeklē vienoti risinājumi migrantu pieplūduma novēršanā un apkarošanā visā Eiropas Savienībā (ES), otrdien Briselē, Tieslietu un iekšlietu ministru padomē, diskusijā par ES austrumu robežkontroli teica iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Par šādu nepieciešamību liecinot pēdējā laika notikumi uz ES austrumu robežas, tai skaitā arī Krievijas veicinātais imigrantu pieplūdums uz Somijas - Krievijas robežas.

"Ir skaidrs, ka pārskatāmā nākotnē Baltkrievijas un Krievijas izvērstā migrantu plūsmu izmatošana uz ES austrumu robežas turpināsies. Šie cilvēki tiek izmantoti kā ierocis, lai destabilizētu situāciju mūsu reģionā un veicinātu ekonomisku spiedienu uz ES kopumā," teica ministrs.

Eiropas Komisijas (EK) komisāre iekšlietu jautājumos Ilva Johansone dalībvalstu ministriem norādīja, ka, lai arī kopumā migrantu skaits uz ES austrumu robežas ir mazāks, nekā tas ir novērojams uz ES dienvidu robežas, situācija esot ļoti nopietna un tas esot drauds visai ES.

Padomē tika diskutēts arī par situāciju Šengenas zonā, pamatojoties uz EK sagatavoto Šengenas barometru. EK norāda, ka pastiprināts spiediens uz ES ārējas robežas saglabājas, kā arī patlaban jāmeklē risinājumi personāla jautājumā, jo tiek novērots tā trūkums uz ES ārējām robežām.

Jau ziņots, ka Somija, kurai ar Krieviju ir 1340 kilometrus gara robeža, novembrī konstatēja strauju migrantu skaita pieaugumu pie Krievijas robežas. Kopš augusta sākuma Somijā caur austrumu robežšķērsošanas punktiem bez vīzas ir ieceļojuši gandrīz 1000 migrantu.

Somijas valdība ir nolēmusi uz laiku slēgt visus robežšķērsošanas punktus uz robežas ar Krieviju. Lēmums par pēdējā punkta slēgšanu attiecas uz Raja-Joseppi robežkontroles punktu Somijas ziemeļos, kas būs slēgts līdz 13.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu