Slovākijas jaunā valdība likvidēs speciālo korupcijas lietu prokuratūru (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Slovākijas populistiskā premjerministra Roberta Fico jaunā valdība trešdien apstiprinājusi grozījumus valsts kriminālkodeksā, paredzot slēgt speciālo prokuratūru, kas nodarbojas ar smagāko noziegumu un korupcijas lietām.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova, opozīcija un nevalstiskās organizācijas protestē pret šo soli, apgalvojot, ka tas kaitēs tiesiskumam valstī. Prezidente nosaukusi šo valdības ieceri par "neveiksmīgiem un bīstamiem".

Likumprojektā paredzēts, ka īpašā prokuratūra pārtrauks savu darbību līdz 15.janvārim. Prokuroriem būs jāpāriet strādāt ģenerālprokurora biroja pakļautībā, bet reģionālās prokuratūras pārņems nepabeigtās lietas.

Likumprojektam vēl nepieciešams parlamenta un prezidenta apstiprinājums. Trīs partiju koalīcijai parlamentā ir vairākums. Prezidente varētu uzlikt veto vai apstrīdēt izmaiņas Konstitucionālajā tiesā, bet koalīcija ar vienkāršu balsu vairākumu var pārvarēt viņas veto.

Fico pārstāvētā partija "Smer" 30.septembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva pirmo vietu, ļaujot Fico atgriezties pie varas ceturto reizi.

"Smer", kas vēlēšanās izcīnīja 22,9% balsu un attiecīgi 42 no 150 vietām parlamentā, izveidoja koalīciju ar partiju "Hlas" ("Balss"), kas izcīnīja 27 deputātu vietas, un prokrievisko Slovāku Nacionālo partiju (SNS), kas ieguva desmit mandātus.

Fico priekšvēlēšanu kampaņā pauda prokrievisku un antiamerikānisku nostāju. Viens no Fico jaunās valdības pirmajiem lēmumiem bija pārtraukt Slovākijas militāro palīdzību Ukrainai.

Fico arī iebilst pret sankcijām, ko Eiropas Savienības (ES) piemērojusi Krievijai, un vēlas bloķēt Ukrainas iestāšanos NATO.

Fico kritiķi bažījas, ka viņa atgriešanās pie varas varētu novest Slovākiju pie atkāpšanās no prorietumnieciskā kursa arī citos jautājumos.

Vairākiem elites izmeklētājiem un policijas amatpersonām, kas nodarbojas ar korupcijas lietām, dots rīkojums palikt mājās vai viņi ir atlaisti, un valdība plāno atvieglot sodus par korupciju, kā arī veikt citas izmaiņas tieslietu sistēmā.

Pēdējos gados desmitiem ar "Smer" saistītu augstu amatpersonu, policistu, tiesnešu, prokuroru, politiķu un uzņēmēju ir apsūdzēti un notiesāti par korupciju un citiem noziegumiem. Vairāku citu personu lietas vēl nav pabeigtas.

Organizācijas "Transparency International" Slovākijas nodaļa paziņojusi, ka 95% apsūdzēto, tai skaitā valsts amatpersonas, kuru lietas īpašā prokuratūra nosūtīja tiesām, ir notiesāti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu