Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā atklāts Autoimunitātes centrs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) atklāts Autoimunitātes centrs, informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Autoimunitātes centrs dibināts ar mērķi īstenot padziļinātu autoimūno slimību zinātnisko izpēti un veicināt slimnīcas ārstu un rezidentu aktīvāku iesaisti zinātniski pētnieciskajā darbībā, kā arī starptautiska mēroga sadarbībā.

Austrumu slimnīcas vadošie ārsti dažādās specialitātēs - reimatoloģijā, neiroloģijā, endokrinoloģijā un citās - sadarbībā ar Rīgas Stradiņa Universitāti (RSU) piedalīsies dažādos starptautiskos grantu pētījumos, paralēli uzsākot pētījumu datu platformas veidošanu. Tas ļaušot nākotnē būt starptautiskā apritē un publicēties autoritatīvos starptautiskos izdevumos, tādējādi uzlabojot autoimūno un autoiekaisīgo saslimšanu pacientu ārstēšanas iespējas.

Namniece skaidro, ka autoimūnās saslimšanas ir slimības ar nezināmu cēloni un sarežģītu - neskaidru - patoģenēzi. Slimības rezultātā cilvēka imūnsistēma uztver savas šūnas un audus kā svešus un sāk tiem uzbrukt. Autoimūnās saslimšanas var ietekmēt jebkādus orgānus un orgānu sistēmas. Slimības izpaužas ar dažādiem simptomiem un pazīmēm.

Tiek uzskatīts, ka aptuveni līdz pat 13% no populācijas var piemeklēt autoimūna saslimšana. Dažas no visbiežāk sastopamajām autoimūnām slimībām ir reimatoīdais artrīts, multiplā skleroze, psoriāze, sistēmiskā sarkanā vilkēde, celiakija, 1. tipa diabēts, Hašimoto tiriodīts. Autoimūno slimību diagnostika var būt sarežģīta un bieži pieprasa multidisciplināru pieeju. Autoimūnās saslimšanas ir hroniskas un pacientam ir nepieciešama ilgstoša uzraudzība un ārstēšana, lai mazinātu simptomus un uzturētu nemainīgu veselības stāvokli.

Jaunizveidotā Autoimunitātes centra vadītājs ir ārsts reimatologs Mihails Tarasovs, kurš skaidro, ka centra mērķis ir nodrošināt ilgtspējīgu un autoimūno un autoiekaisīgo slimību mūsdienīgu diagnostiku, ārstēšanu un pētniecisko darbu atbilstoši labākajiem klīniskās prakses nosacījumiem un prioritārajiem virzieniem. Centrā plānots uzlabot šo slimību agrīno diagnostiku, izmeklēšanas un ārstēšanas algoritmu izveidi un ieviešanu, nodrošinot multidisciplinārus konsilijus.

Sadarbībā ar RSU plānota šo slimību padziļināta izpēte, piedaloties vietēja un starptautiska mēroga pētījumu programmās.

Autoimunitātes centra atklāšanas pasākumu apmeklēja arī Izraēlas autoimūno slimību zinātniskās izpētes centra "Sheba Medical Center" profesors Juhuda Šēnfelds, kurš tiek uzskatīts par starptautiska mēroga autoritāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu