Rīgas domnieks Gavars sūdzas KNAB par iespējamu korupciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā

Papildināts ar SIA “Eco Baltia vide” komentāru
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes deputāts Valdis Gavars piedalās Rīgas domes sēdē, kurā izskata 2023. gada budžetu.
Rīgas domes deputāts Valdis Gavars piedalās Rīgas domes sēdē, kurā izskata 2023. gada budžetu. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas domes deputāts Valdis Gavars (NA) vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), izsakot aizdomas par iespējamu korupciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā, noskaidroja aģentūra LETA.

KNAB apliecināja, ka ir saņemts Gavara iesniegums un tiek veikta pārbaude. Kamēr tā notiks, KNAB plašāku informāciju saistībā ar to nevarot sniegt.

Gavars informēja, ka vērsies KNAB par iespējamu korupciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā un īpašu labvēlību pret vienu no galvaspilsētas teritorijas atkritumu apsaimniekotājiem "Eco Baltia vide".

Viņa aizdomas esot saistītas ar Rīgas domes organizētu publisko iepirkumu par atkritumu izvešanas pakalpojumu sniegšanu Rīgā.

Publiskā iepirkuma procedūras ietvaros atkritumu izvešanas līguma slēgšanas tiesības tika piešķirtas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem "Clean R", "Lautus vide" un "Eco Baltia vide". Attiecīgi līgumi ar šiem komersantiem tika noslēgti 2020.gada sākumā.

Atkritumu izvešanas pakalpojumu cenas tika noteiktas atsevišķi noslēgtos līgumos ar konkursa uzvarētājiem. 2022.gada 8.jūnijā atkritumu izvešanas pakalpojumu cenas tika paaugstinātas visiem trim komersantiem.

Gavars pieļauj, ka pakalpojumu cenas paaugstināšanai toreiz bijuši loģiski iemesli, jo ļoti strauji paaugstinājās degvielas cenas.

Kopš minētā cenu palielinājuma ir pagājis aptuveni gads, un

Rīgas dome ir apstiprinājusi jau trešo atkritumu izvešanas tarifu paaugstinājumu. Šoreiz tas tiek argumentēts ar inflāciju un darbaspēka izmaksu pieaugumu.

Gavars uzskata, ka tas neesot loģiski, jo degvielas cenas pēdējā gada laikā esot būtiski samazinājušās, taču atkritumu apsaimniekošanas tarifs Rīgā nav samazinājies. Viņa ieskatā

degvielas cenas samazinājums var kompensēt citu izdevumu pieaugumu.

Turklāt tarifa pieaugums attiecoties tikai uz vienu no trim atkritumu apsaimniekošanas komersantiem - "Eco Baltia vide", kamēr "Clean R" un "Lautus vide" tarifi palikuši nemainīgi.

Gavars paudis aizdomas, ka atkritumu izvešanas tarifu celšanu aktīvi lobējusi ar politisko partiju "Progresīvie" saistītas personas.

Turpretim SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts, reaģējot uz pārmetumiem par it kā nepamatoti paaugstinātajiem tarifiem, norāda, ka SIA “Eco Baltia vide” lūgumu Rīgas domei par nepieciešamību veikt pamatotas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas maksā ir izteikusi atbilstoši tiem noteikumiem, kas atrunāti līgumā ar pašvaldību un kas tiek attiecināti uz ikvienu operatoru, kurš sniedz pakalpojumus Rīgas pašvaldībā.

“Savu darbību veicam atbilstoši likumā un līgumā noteiktajai kārtībai. Vienlaikus pēc publiski pieejamās informācijas šā gada rudenī izmaiņas atkritumu apsaimniekošanas maksā stājušās spēkā arī citās Rīgas apkaimēs, tādējādi publiski paustās bažas attiecībā uz vienpersonisku cenu celšanu raisa aizdomas par tīšu viena uzņēmuma nomelnošanu. Turklāt jāņem vērā, ka visi pašvaldības veiktā iepirkuma līgumi ir publiski pieejami. Mēs šo kārtību ievērojam un visas izmaiņas pakalpojumu maksā tiek skaidrotas ar konkrētiem pamatojumiem.

Noliedzam jebkādus publiski paustos apgalvojumus par negodprātīgu rīcību. Tāpat kā līdz šim, turpinām strādāt pēc pilnīga atklātības principa, tostarp attiecībā uz izmaksu veidošanu. Neskatoties uz to, ka publiski paustā informācija izskatās pēc mērķtiecīgas neslavas celšanas, esam gatavi cieši sadarboties ar atbildīgajām iestādēm, lai mūsu darbības atbilstību normatīvajiem aktiem pamatotu ar reāliem faktiem”, teikts SIA “Eco Baltia vide” valdes priekšsēdētāja Jāņa Aizbalta paziņojumā.

Kā ziņots, nešķiroto atkritumu apsaimniekošanas maksa Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā vasarā pieauga par 2,4% jeb par 0,52 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja "Eco Baltia vide" pārstāvji.

No 20.augusta maksa par atkritumu apsaimniekošanu Rīgas Ziemeļu rajonā un Vidzemes priekšpilsētā par sadzīves nešķirotajiem atkritumiem ir 22,4 eiro par kubikmetru bez PVN.

Savukārt oktobrī Rīgas dome atbalstīja atkritumu apsaimniekošanas tarifa paaugstināšanu Centra rajona, Latgales priekšpilsētas un Kurzemes rajona teritorijā, ko apsaimnieko "Clean R".

Kā ziņots, "Eco Baltia" 2022.gadā strādāja ar 210 miljonu eiro apgrozījumu un 8,4 miljonu eiro peļņu. Kompānija reģistrēta 2011.gadā, un tās pamatkapitāls ir 35 005 eiro. Grupas vadošie uzņēmumi ir AS "PET Baltija", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Latvijas zaļais punkts", "Nordic Plast", Siguldas pilsētas SIA "Jumis", Čehijas "Tesil Fibres" un Lietuvas "Ecoservice".

Decembra sākumā tika ziņots, ka uzņēmumam SIA "Eco Baltia vide" reorganizācijas ceļā pievienots ielu un ceļu uzturēšanas uzņēmums SIA "Pilsētas eko serviss".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu