“Vairs nevarēs nopērt; ļaus no 14 gadiem mainīt dzimumu”. Ščerbatihs runā muļķības par Stambulas konvenciju (8)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Decembra sākumā Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidents un partijas Latvija pirmajā vietā valdes loceklis Viktors Ščerbatihs publicēja maldiem pilnu TikTok video par Stambulas konvenciju. Viņš nepamatoti apgalvo, ka tā Latvijā aizliegs fiziski sodīt bērnus, ļaus viņiem no 14 gadu vecuma mainīt dzimumu un mācīs nodarboties ar seksu.

Ščerbatihs krievu valodā stāsta:

“Vakar ratificēja Stambulas konvenciju. Es pastāstīšu, kādas problēmas mūs tagad gaida. Mūsdienās bērniem ir neierobežota vara. Un tu kā vecāks pat nevari viņu nopērt ar siksnu. Lūk, Stambulas konvencija.”

Ščerbatiha video TikTok skatīts vairāk nekā 80 tūkstošus reižu. Bijušais Saeimas deputāts Ščerbatihs tagad ir viens no sabiedrībā pazīstamākajiem LPV biedriem. Decembra sākumā viņš uzstājās partijas 4. kongresā.

Stambulas konvencija paredz sieviešu, bērnu un ģimeņu aizsargāšanu no vardarbības, taču Latvijā fizisku bērna sodīšanu jau izsenis aizliedz Bērnu tiesību aizsardzības likuma 9. pants. Tāpēc nav pamata apgalvot, ka konvencija šajā ziņā jebko mainīs.

Ščerbatihs arī nepamatoti stāsta, ka konvencija atļaus jauniešiem mainīt dzimumu:

“Bērni no 14 gadu vecuma bez vecāku piekrišanas varēs mainīt dzimumu.”

Pirmkārt, Stambulas konvencijai nav pantu, kas paredz jebkādā veidā regulēt dzimuma maiņu, citus ar to saistītus jautājumus vai bērna tiesības lemt par savu ārstēšanu.

Otrkārt, Latvijā 14 gadus veci bērni nevar medicīniski mainīt dzimumu.

Latvijas Pacientu tiesību likums nosaka, ka nepilngadīgie no 14 gadu vecuma var paši piekrist savai ārstēšanai. Proti, nepilngadīgie var saņemt viņu psihiskajam stāvoklim atbilstošu psihiatrisku ārstēšanu. Taču Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) informatīvajos materiālos norādīts, ka hormonu terapiju (pretējā dzimuma hormonu lietošanu) var sākt tikai no 16 gadu vecuma. Jaunākiem, bet pubertāti sasniegušiem nepilngadīgajiem atļauts lietot pubertātes bloķētājus – medikamentus, kas kavē pubertāti, bet nerada izmaiņas pacienta dzimumpazīmēs. Kirurģisku dzimuma maiņu Latvijā veic tikai no 18 gadu vecuma un izmaiņas šajā ziņā netiek plānotas, sarakstē Re:Check skaidroja Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders. Savukārt BKUS bērnu psihiatrs Ņikita Bezborodovs vēstulē Re:Check skaidro, ka šajā gadījumā “jebkura no potenciāli iespējamām bioloģiskām ārstēšanas metodēm nav valsts apmaksāta, līdz ar to de facto būtu tāpat nepieciešama arī pacienta likumiskā pārstāvja piekrišana un gatavība šādu terapiju apmaksāt.”

Tātad nepilngadīgais 14 gadu vecumā ne ar, ne bez vecāku piekrišanas nevar medicīniski mainīt savu dzimumu.

Pirms nepilngadīgais sāk jebkādu dzimumidentitātes traucējumu ārstēšanu, viņu izvērtē bērnu psihiatrs, klīniskais psihologs, bērnu endokrinologs, ģenētiķis, ginekologs, urologs, sociālie darbinieki un citi speciālisti. Psihiatriskajā izvērtēšanā obligāti iekļauj bērna vecākus vai aprūpētājus. Kā norāda Šneiders, pēdējo desmit gadu laikā tikai trīs nepilngadīgie ir uzsākuši hormonālo terapiju.

Ščerbatihs turpina:

“Ja tu redzēji, pirms mēneša tika izdotas grāmatas, kā no septiņu gadu vecuma nodarboties ar seksu (..) Stambulas konvencija liek to darīt. Visas šīs grāmatas būs skolās, visās bibliotēkās.”

Ščerbatihs, visticamāk, runā par bērnu grāmatu Tur lejā, kuru regulāri piesauc viņa partijas līderis Ainārs Šlesers. Tajā runāts, piemēram, par dzimumorgāniem, masturbāciju, personīgo neaizskaramību un transpersonām. Grāmatai nav nekādas saistības ar Stambulas konvenciju un nav pamata apgalvot, ka tā tagad būs skolās.

Iespējams, maldi saistīti ar konvencijas 14. pantu. Tas paredz, ka dalībvalstis skolu mācību programmās iekļauj vielu par dzimumu līdztiesību un lomām, ar dzimumu saistītu vardarbību, savstarpēju cieņu, nevardarbīgu konfliktu atrisināšanu un tiesībām uz cilvēka integritāti. Tas nenozīmē, ka skolās jābūt noteiktām grāmatām. Turklāt valstis pašas var izvēlēties, vai veikt izmaiņās mācību materiālos. Jau 2018. gadā Labklājības ministrija norādīja, ka konvencijas dēļ nav paredzēts mainīt izglītības saturu.

Uz Re:Check jautājumu par to, kā video minētās lietas saistītas ar Stambulas konvenciju, Ščerbatihs pēc būtības neatbildēja. Viņš telefona sarunā palika pie sava un teica, ka “Stambulas konvencija nozīmē, ka pēc 14 gadu vecuma viņiem ar Stambulas konvenciju atļauts ar savu ķermeni darīt to, ko viņš grib, un nevajag prasīt vecākiem” un ka “Stambulas konvencija attaisa vārtus priekš izvēles no 14 gadiem”.

Secinājums: Latvijā jau tagad ar likumu aizliegts fiziski sodīt bērnus; Stambulas konvencija to nemainīs. Konvencijā nav iekļauti panti par dzimuma maiņu un tā neparedz, ka skolās būs pieejama grāmata Tur lejā. Stambulas konvencija neuzspiež izmaiņas skolu mācību materiālos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu