Bulgārijas parlaments pārvar prezidenta veto bruņutransportieru piegādēm Ukrainai

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Bulgārijas parlaments pārvarējis prezidenta veto attiecībā uz palīdzības paketi Ukrainai, kurā iekļauti bruņutransportieri un cits militārais aprīkojums, ziņo Bulgārijas mediji. Par veto pārvarēšanu balsoja 162 deputāti, 55 bija pret.

Bulgārijas prezidents Rumens Radevs šonedēļ uzlika veto likumam, kas paredz bruņutransportieru piegādi Ukrainai, un atgrieza to jaunai apspriešanai parlamentā.

Kā norādīja Radevs, veto iemesls ir tas, ka deputātiem nebija iespējas objektīvi izvērtēt, vai bruņutransportieri ir novecojuši un vai tie nav vajadzīgi pašai Bulgārijai.

Bulgārijas prezidents arī sacīja, ka, pieņemot likumu par nolīguma ar Ukrainu par bruņutransportieru piegādi ratifikāciju, netika ņemtas vērā Bulgārijas robežpolicijas un ugunsdrošības vajadzības, kā arī iedzīvotāju drošības intereses.

Pēc Radeva teiktā, Ukrainai paredzētos bruņutransportierus varētu izmantot Bulgārijas robežas aizsardzībai un palīdzības sniegšanai iedzīvotājiem katastrofās un negadījumos, tostarp grūti pieejamās vietās.

Kā ziņoja prese, saskaņā ar vienošanos Ukrainai paredzēts saņemt aptuveni 100 bruņutransportierus kopā ar bruņojumu un rezerves daļām. Ukrainas izdevums "Defence Express" rakstīja, ka, visticamāk, runa ir par padomju bruņutransportieriem BTR-60, kas glabājās aptuveni 40 gadus.

Bulgārijas armijas un Iekšlietu ministrijas pārstāvji paziņojuši, ka viņu valstij šie novecojušie bruņutransportieri nav vajadzīgi.

Vienošanās tika slēgta vasarā, tā tika parakstīta Sofijā augustā un Ukrainā 13.novembrī. Tā kā vienošanās attiecas uz militāri tehnisko sadarbību, tā bija jāratificē Bulgārijas parlamentam.

Bruņutransportieri atradās Bulgārijas Iekšlietu ministrijas noliktavā kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu