ES dalībvalstis un Eiroparlaments vienojas par nepieciešamību regulēt mākslīgo intelektu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) piektdien vienojās par to, kā izstrādāt noteikumus par mākslīgā intelekta modeļu regulēšanu.

36 stundas ilgušo sarunu dalībnieki Briselē vienojās par ierobežojumiem mākslīgā intelekta izmantošanai Eiropā, kuri tomēr nekaitēs inovācijām šajā nozarē.

"Tas ir vēsturiski! Ar šodien noslēgto politisko vienošanos par Mākslīgā intelekta aktu ES kļūst par pirmo kontinentu, kas nosaka skaidrus noteikumus mākslīgā intelekta izmantošanai," paziņoja ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

"Mākslīgā intelekta akts ir daudz vairāk nekā noteikumu grāmata - tas ir tramplīns ES jaunuzņēmumiem un pētniekiem, lai vadītu globālo sacensību pēc uzticama mākslīgā intelekta," viņš piebilda.

EP šī gada 14.jūnijā apstiprināja savu nostāju sarunām ar dalībvalstu pārstāvjiem par pirmajiem droša mākslīgā intelekta noteikumiem pasaulē. Saskaņā ar Mākslīgā intelekta akta projektu Eiropā izstrādātajam un izmantotajam mākslīgajam intelektam būs pilnībā jāatbilst ES tiesībām un vērtībām, tostarp principam, ka mākslīgo intelektu pārrauga cilvēks. Būs arī jāgarantē cilvēku drošība, privātums, informācijas atklātība, nediskriminācija un sociālā un vides labklājība.

Mākslīgā intelekta akts tika izstrādāts un pieņemts ES likumdošanas procesā šogad pēc tam, kad 2022.gada beigās kļuva populārs sarunbots "ChatGPT".

Lai gan "ChatGPT" spējas radīt saprātīgas esejas un dzejoļus demonstrēja mākslīgā intelekta straujo progresu, kritiķi bažījas, ka šī tehnoloģija var tikt ļaunprātīgi izmantota.

Eiropas Komisija (EK) 2021.gadā pirmoreiz ierosināja pieņemt likumu par mākslīgā intelekta sistēmu regulēšanu, balstoties uz programmatūras modeļu risku novērtējumiem. Jo lielāks būtu risks cilvēku tiesībām vai veselībām, jo lielākas būtu šo sistēmu saistības.

Mākslīgā intelekta likums vēl ir oficiāli jāapstiprina ES dalībvalstīm un Eiroparlamentam, bet tiek uzskatīts, ka ar piektdienas politisko vienošanos ir pārvarēts pēdējais nopietnais šķērslis.

"Mākslīgā intelekta akts ir pirmais pasaulē. Unikāls juridisks ietvars tāda mākslīgā intelekta izstrādei, kuram var uzticēties," sociālajos medijos paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena, apsveicot šo vienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu