Foto un video Ekoaktīvisti iekrāsojuši ūdeni Venēcijas kanālā spilgti zaļā krāsā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vides aktīvisti no kustības “Extinction Rebellion” iekrāsojuši Venēcijas kanālu ūdeni zaļā krāsā. Līdzīgas akcijas notika arī vairākās citās Itālijas pilsētās, tostarp Romā, Milānā un Turīnā. Šādā veidā ekoaktīvisti protestēja pret “COP28” klimata konferenci, kas pašlaik notiek Dubaijā. Viņi uzskata, ka tajā apspriestie nolīgumi ir nepietiekami un ka pati konference ir korumpēta.

“Extinction Rebellion” dalībnieki ielēja ūdenī rūpnieciskās ķīmiskās krāsvielas. Viņi norādīja, ka tās nekaitēs cilvēkiem un videi. Uz Venēcijas Rialto tilta viņi arī atritināja plakātu ar uzrakstu “COP28: kamēr valdības risina sarunas, mēs karājamies auklā”.

Incidenta dēļ uz laiku tika apturēta ūdens satiksme Venēcijas Lielajā kanālā. Nesen restaurēto Rialto tiltu pārbaudīs arī eksperti, lai novērtētu tam nodarītos bojājumus. Venēcijas mērs Luidži Brugnaro nosodīja šo akciju, nosaucot tās autorus par “ekovandaļiem, nevis ekoaktīvistiem”. Viņš sacīja, ka centīsies panākt, lai viņi tiktu sodīti.

Kustība “Extinction Rebellion” iestājas par Zemes klimata aizsardzību, atteikšanos no fosilā kurināmā un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu. Tā ir pazīstama ar savām vērienīgajām akcijām. Piemēram, kustības dalībnieki līmējas pie automaģistrālēm, lidostu skrejceļiem un gleznām lielākajos muzejos, lai pievērstu uzmanību klimata problēmām.

“COP28” augstākā līmeņa sanāksme par klimata pārmaiņām notiek Apvienoto Nāciju Organizācijas aizbildnībā Dubaijā no 30. novembra līdz 12. decembrim. Tajā piedalās pārstāvji no 134 valstīm. “Extinction” Rebellion dalībnieki apsūdz samitu korupcijā, jo daudzas no valstīm, kas piedalās samitā, tostarp Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), gūst ienākumus no fosilā kurināmā un, pēc aktīvistu domām, nav ieinteresēti pilnībā no tā atteikties.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu