Lietuva paraksta līgumu par jaunas NASAMS sistēmas iegādi

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrija ir parakstījusi 200 miljonu eiro vērtu līgumu par jaunas Norvēģijā ražotās pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS iegādi, ceturtdien informēja ministrijā.

Ar to sākas otrais posms vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu iepirkumā.

"Šonedēļ ar Norvēģijas kompāniju "Kongsberg Defense and Aerospace", kas ražo sistēmu, tika parakstīts iegādes līgums," paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Ministrijā informēja, ka jaunas NASAMS sistēmas cena ir ap 200 miljoniem eiro, kas ietver sistēmas detaļas, rezerves daļas un instrumentus, operatoru un tehnisko darbinieku apmācības un esošo un jauniegādāto sistēmu integrāciju.

Gaidāms, ka daļu NASAMS aprīkojuma iepirkuma Lietuva saņems 2026.gadā.

Aizsardzības ministrija pirmo NASAMS iepirkumu sāka 2016.gadā. Sistēma Lietuvai tika piegādāta 2020.gadā, un 2022.gadā pēc personāla apmācībām to veiksmīgi integrēja Lietuvas Bruņotajos spēkos.

NASAMS ir visplašāk izmantotā vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēma NATO un pilnībā atbilst Lietuvas aizsardzības spēju prasībām, norādīja ministrijā, piebilstot, ka trešās paaudzes pretgaisa aizsardzības sistēmas ir izstrādātas, lai iznīcinātu dažāda veida lidmašīnas, spārnotās raķetes un tālvadības lidmašīnas.

Ministrija norādīja, ka, turpinot attīstot NASAMS sistēmu, Lietuva saglabā "ne tikai pilnīgu esošo un no jauna iegādāto sistēmu savietojamību, bet arī loģistikas un administratīvo integritāti, kā arī sistēmas komponentu un personāla savstarpēju aizvietojamību".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu