Lukašenko pagarinājis iespēju ieceļot Baltkrievijā bez vīzas vēl uz visu nākamo gadu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijā valdošais Aleksandra Lukašenko režīms paziņojis, ka uz 2024. gadu pagarināts bezvīzu režīms, kas Latvijas, Lietuvas un Polijas pilsoņiem ļāva ieceļot Baltkrievijā bez vīzas. Eksperti brīdina - šāda ārēji brīvas ceļošanas iespēja patiesībā var radīt potenciālus draudus Latvijas un Lietuvas pilsoņiem, nonākot ne tikai pastiprinātā Baltkrievijas izlūkdienestu darbinieku kontrolē, bet arī paverot iespēju Baltkrievijas un Krievijas izlūkdienestiem izdarīt spiedienu uz Latvijas un Lietuvas pilsoņiem, iesaistot viņus spiegošanā.

Arī Latvijas Ārlietu ministrija vairākkārt brīdinājusi Latvijas iedzīvotājus atturēties no braucieniem uz Baltkrieviju, kur nav iespējams garantēt viņu drošību, vēsta LSM.LV

Ārlietu ministrijas pārstāve Diāna Eglīte septembra beigās stāstīja, ka Baltkrievijā aizturēti jau vismaz 24 Latvijas pilsoņi. Viņiem izvirzītas dažādas apsūdzības, piemēram, spiegošanā, naudas izkrāpšanā, velosipēdu zādzībās, narkotisko vielu izplatīšanā. Pastāv bažas, cik apsūdzības ir pamatotas.

Lietuvas un Latvijas pilsoņiem, kā arī Latvijas nepilsoņiem iespēja bez vīzas apmeklēt Baltkrieviju ir kopš 2022. gada 15. aprīļa, bet kopš 2022. gada 1. jūlija bezvīzu režīms tika attiecināts arī uz Polijas pilsoņiem.

Sākotnēji Baltkrievijas Robežapsardzes komiteja, šādu “laipnību” pret Latvijas un Lietuvas pilsoņiem skaidroja ar vīzu nepieejamību, ko izraisījusi koronavīrusa pandēmija.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks portālam “Sargs.lv” norādīja, ka šāda Baltkrievijas režīma “laipnība” pret Lietuvas un Latvijas valsts piederīgajiem slēpj virkni dažnedažādu risku.

Iebraucot Baltkrievijā, no ceļotāja var tikt pieprasīta dažāda veida papildu informācija. Savukārt atteikšanās sniegt Baltkrievijas robežsargu pieprasīto informāciju var beigties ne tikai ar liegumu ieceļot Baltkrievijā, bet arī ar tiešu vēršanos pret Latvijas valstspiederīgo, ņemot vērā faktu, ka cilvēks jau atrodas Baltkrievijas teritorijā.

Saskaņā ar Baltkrievijas Robežsardzes datiem kopš bezvīzu režīma ieviešanas Baltkrieviju apmeklējuši 490 503 Lietuvas pilsoņi, 181 411 Latvijas pilsoņu un 55 198 nepilsoņi, kā arī 62 800 Polijas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu