Londonas mērs pārdomājis un tomēr piešķirs Ukrainai utilizācijai paredzētās automašīnas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Londonas mērs Sadiks Hans
Londonas mērs Sadiks Hans Foto: Reuters/ScanPix

Londonas mērs Sadiks Hans (Sadiq Khan) ir mainījis savu viedokli un paziņojis, ka atbalsta shēmu, kas paredz nosūtīt uz Ukrainu transportlīdzekļus ar četru riteņu piedziņu, kuri citādi tiktu nodoti metāllūžņos saskaņā ar ULEZ metāllūžņu norakstīšanas programmu.

Iepriekš viņš neatbalstīja ULEZ prasībām neatbilstošu transportlīdzekļu nodošanu Ukrainai, jo, viņaprāt, tas londoniešiem nedotu labumu ne no vides, ne ekonomiskā, ne arī sociālā viedokļa.

Tomēr pēc kampaņas plašsaziņas līdzekļos un daudziem aicinājumiem Hans mainīja savu lēmumu un lūdza transporta ministru Marku Hārperu nodrošināt “iespēju londoniešiem un citiem iedzīvotājiem visā valstī ziedot Ukrainai lietošanai derīgas automašīnas, izmantojot nodošanas metāllūžņos shēmu”.

Vēstulē Hārperam, ko Londonas mērs rakstīja kopā ar bijušo aizsardzības ministru Benu Volisu (Ben Wallace), viņš norādīja, ka automašīnu ziedošana Ukrainai būtu iespējama, ja tiktu mainīti attiecīgie valsts noteikumi.

ULEZ mērķis ir attīrīt Londonas gaisu, nosakot, ka transportlīdzekļu ar augstu emisiju līmeni vadītājiem pilsētā jāmaksā 12,50 sterliņu mārciņu nodeva. Londonas iedzīvotāji var saņemt līdz 2000 sterliņu mārciņu lielu kompensāciju par automašīnas nodošanu metāllūžņos, ja tā neatbilst ULEZ emisiju standartiem. Programmā parasti var piedalīties automašīnas ar četru riteņu piedziņu un pikapi.

“Mēs ceram, ka jūs sadarbosieties ar mums, lai londoniešiem un citiem iedzīvotājiem visā valstī dotu iespēju saņemt samaksu par piesārņojošu transportlīdzekļu izņemšanu no mūsu pilsētu ielām, vienlaikus sniedzot būtisku atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem,”

rakstīja Hans un Voliss.

Iepriekš bijušais premjerministrs Boriss Džonsons, kurš bija Hana priekšgājējs Londonas mēra amatā, Londonas mēra atteikumu nodot autotransportu Ukrainai nosauca par “sīkumainu un smieklīgu”.

“Ukraiņi ir vairāk nekā spējīgi atrisināt savas gaisa kvalitātes problēmas, viņiem ir vajadzīga palīdzība, lai pārvarētu daudz bīstamākus draudus, proti, prezidentu Putinu. Hana rīcība šķiet neparasta,” paziņoja Džonsons.

Jau ziņots, ka 16. decembrī Hans pēc Kijivas mēra Vitālija Kļičko lūguma atteicās nodot automašīnas, kuras Lielbritānijas galvaspilsētas iedzīvotāji bija nodevuši, īstenojot kaitīgo izmešu apkarošanas programmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu