Maskavas ielu Salaspilī pārdēvēs par Ķesterciema ielu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Salaspils novada dome pieņēmusi lēmumu pārdēvēt Maskavas ielu par Ķesterciema ielu, informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Lipenite.

Maskavas iela Salaspilī izveidota 1971.gadā, uz vēsturiskā privātmāju Ķesterciema robežas, būvējot daudzdzīvokļu namus Rīgas HES celtnieku izmitināšanai.

Padomju okupācijas režīma laikā visā PSRS teritorijā, tajā skaitā Latvijā, ielu nosaukumi apdzīvotās vietās tika piešķirti atbilstoši tā laika ideoloģiskajām prasībām - ielas tika nosauktas gan dažādu revolucionāru, PSRS valsts un komunistiskās partijas darbinieku, Sarkanās armijas vadoņu un varoņu vārdos, gan arī ieguva ar komunistisko ideoloģiju saistītu kustību, organizāciju vai notikumu nosaukumus, vai, kā šajā gadījumā, PSRS galvaspilsētas - Maskavas vārdu, atzīmē pašvaldība.

Atsakoties no nosaukumiem, kas saistīti ar padomju okupācijas režīmu, kā arī "stiprinot un atbalstot Latvijas valsts nostāju pret Krievijas iebrukumu Ukrainā", Salaspils novada dome nolēmusi mainīt Maskavas ielas nosaukumu uz tādu nosaukumu, kas iekļaujas latviskā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, kā arī atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām.

Sākotnēji Salaspils novada dome pieņēma lēmumu, pieļaujot vairākus priekšlikumus, pārdēvējot Maskavas ielu par Skanstes, Latgales, Ķesterciema vai Ikšķiles ielu.

Domes lēmums tika nosūtīts Valsts valodas centram atzinuma saņemšanai. Valsts valodas centra atzinumā norādīts, ka, izvērtējot piedāvātos jaunā ielas nosaukuma variantus, priekšroka dodama vietvārdam, kas iespējami precīzi raksturo attiecīgā ģeogrāfiskā objekta īpatnības vai tā atrašanās vietu. Šajā gadījumā priekšroka dodama nosaukumam "Ķesterciema iela".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu