Ārlietu ministrijai nav ziņu, ka zemestrīcēs Japānā būtu cietis kāds Latvijas pilsonis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kyodo

Līdz šim Latvijas valsts dienesti nav saņēmuši informāciju, ka Japānā pirmdien notikušajās zemestrīcēs būtu cietis kāds Latvijas valstspiederīgais, informē Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ministrijas Konsulārajā departamentā vērsusies viena persona, kas informēja par to, ka zemestrīces brīdī atradās bīstamajā zonā un pašreiz ir ceļā uz drošāku vietu. Citi zvani vai palīdzības lūgumi nav saņemti.

ĀM aicina tos Latvijas valstspiederīgos, kas atrodas Japānā, sekot Japānas atbildīgo dienestu un varas iestāžu informācijai par aktuālo situāciju, kā arī ievērot visas norādes, lai nepieciešamības gadījumā evakuētos. Ja nepieciešama konsulārā palīdzība, cilvēki tiek aicināti sazināties ar ministrijas Konsulāro departamentu, zvanot uz diennakts tālruni.

Jau vēstīts, ka Japānā pirmdien notikušajās zemestrīcēs bojāgājušo skaits pieaudzis līdz vismaz 48 cilvēkiem, otrdien paziņoja vietējās varasiestādes.

Visvairāk cietušās Isikavas prefektūras varasiestādes ziņo, ka vēl 16 cilvēki ir guvuši nopietnus savainojumus.

Japānas mediji ziņo par desmitiem tūkstošu nopostītu māju un transportlīdzekļu. Atsevišķās vietās varasiestādes mudinājušas cilvēkus neuzturēties savās mājās, jo nav iespējams nekavējoties izvērtēt bojājumus un iespējamas citas spēcīgas zemestrīces.

Vairākās vietās nav atjaunota ūdens un elektrības apgāde, kā arī mobilie sakari.

Visvairāk bojāgājušo ir reģistrēti Vadzimā Isikavas prefektūrā.

Vadzimā vienā rajonā sagrautas vairāk nekā simt ēku, kur zemestrīču rezultātā izcēlās plašs ugunsgrēks, un apmēram 1000 cilvēku izmitināti vietējā gaisa spēku bāzē, ziņoja Japānas televīzijas kanāls NHK.

Kā otrdien paziņoja Japānas Meteoroloģijas aģentūra, kopš pirmdienas valstī reģistrētas 155 zemestrīces, no kurām spēcīgākās bija 7,6 un sešu magnitūdu stipras. Lielākā daļa zemestrīču sasniedza vismaz trīs magnitūdu stiprumu. Lai gan zemestrīču intensitāte pakāpeniski ir mazinājusies, arī otrdien reģistrētas sešas spēcīgas zemestrīces.

Zemestrīces Vadzimā izraisīja aptuveni 1,2 metrus augstus cunami viļņus, bet citviet reģistrēti nepilnu metri augsti viļņi, liecina Japānas Meteoroloģijas aģentūras sniegtā informācija. Sagruva desmitiem ēku un tūkstošiem mājsaimniecību palika bez elektrības. Zemestrīču skartajā reģionā tika apturēta dzelzceļa satiksme un slēgtas vairākas šosejas. Vietām traucēti arī mobilo telefonu sakari un plīsuši ūdensvadi. Traucēta arī aviosatiksme.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu