Jau kopš oktobra, kad Izraēla sāka vērienīgu atbildes operāciju pret palestīniešu teroristisko grupējumu “Hamās” Gazas joslā, radās bažas par konflikta izplešanos arī citviet reģionā, kur tiktu ierautas arī Izraēlas sabiedrotās ASV un “Hamās” atbalstošā Irāna. Tagad, kad arī Irānas jūras spēku fregate šķērsojusi Bābelmandeba šaurumu un ienākusi Sarkanajā jūrā, kur jau atrodas rietumvalstu spēki, eskalācijas risks ir vēl pieaudzis.

Neilgi pēc “Hamās” un Izraēlas konflikta saasinājuma oktobra sākumā ASV vadītā rietumvalstu koalīcija nosūtīja savus jūras spēkus uz Sarkano jūru kā atturēšanas mehānismu, lai arī citas reģiona valstis justu, ka ASV ir tuvumā un gatavas nākt palīgā Izraēlai. Tomēr tas nav atturējis Irānas atbalstītos bruņotos grupējumus no uzbrukumiem rietumvalstu kompānijām piederošiem komerciālajiem kuģiem, kuri izmanto Sarkano jūru. Jemenas lielāko daļu kontrolējošie hutiešu bruņotie kaujinieki jau oktobrī pasludināja, ka ir gatavi “simtiem un tūkstošiem doties palīgā palestīniešu tautai un cīnīties pret ienaidnieku”.

Pirmo mēnesi raķetes un dronus, kas centās trāpīt “ar Izraēlu saistītiem” komerckuģiem, pārtvēra ASV un Izraēlas aizsargmehānismi, bet 19. novembrī hutieši ar helikopteru ieņēma japāņu kompānijas “Nippon Yusen” (NYK) pārvaldīto kuģi “Galaxy Leader”, kas bija ceļā no Turcijas uz Indiju, un nolaupīja visus 25 apkalpes locekļus, no kuriem neviens nebija saistīts ar Izraēlu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X