Ekvadoras prezidents ierosina referendumu par stingrākiem pasākumiem cīņā pret noziedzību

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KAREN TORO / REUTERS / SCANPIX

Ekvadoras prezidents Daniels Noboa trešdien ierosinājis referendumu par stingrākiem pasākumiem cīņā pret organizēto noziedzību.

Noboa, kurš prezidenta amatā stājās novembrī, intervijā vietējais raidorganizācijai norādīja, ka mērķis ir "uzcelt jaunu Ekvadoru, valsti, kurā vardarbība un nesodāmība tiek apkarota un tiek radītas darbavietas".

Noboa solīja sarīkot šādu referendumu kampaņā pirms vēlēšanām, kurās noziedzība un nedrošība kļuva par vienu no galvenajiem jautājumiem, sevišķi pēc prezidenta amata kandidāta Fernando Viljavisensio noslepkavošanas.

Ekvadorā pēdējos gados ir strauji pieaugusi vardarbība, un priekšvēlēšanu kampaņa noritēja baiļu gaisotnē, ko izraisīja narkotiku tirgotāju bandu savstarpējie kari, kas no pārpildītajiem valsts cietumiem pārnesti pilsētu ielās.

No 2018. līdz 2022.gadam slepkavību skaits četrkāršojās, bet pagājušais gads bija līdz šim vardarbīgākais - tika pastrādātas 7500 slepkavības. Kopš 2021.gada februāra cietumos nogalināti vismaz 460 ieslodzītie, no kuriem daudziem tika nocirsta galva vai viņi tika dzīvi sadedzināti cīņās starp konkurējošām bandām.

Noboa paziņoja, ka referendumā vēlētājiem būs jāatbild uz 11 jautājumiem, kuri jau iesniegti apstiprināšanai Konstitucionālajai tiesai. Priekšlikumi, kurus viņš cer iekļaut referenduma biļetenā, ietver armijas iesaistīšanu cīņā pret organizēto noziedzību, pastāvīgu kontroli uz ceļiem, lai atrastu nelegālos ieročus un sprāgstvielas, kā arī sodu palielināšanu tiem, kuri atzīti par vainīgiem noziegumos, kas saistīti ar terorismu un narkotikām, līdzdalību organizētajā noziedzībā, slepkavībās vai nolaupīšanā. Konfiscētos ieročos iecerēts iekļaut policijas arsenālā.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Noboa ierosināja izveidot atsevišķu tiesu sistēmu smagākajiem noziegumiem, militarizēt robežas ar Kolumbiju un Peru un ieslodzīt vardarbīgākos likumpārkāpējus baržās, kas atrodas jūrā.

Noboa pagājušajā gadā 35 gadu vecumā kļuva par visu laiku jaunāko Ekvadoras prezidentu. Viņš nomainīja Giljermo Laso, kurš izsludināja ārkārtas vēlēšanas, lai izvairītos no iespējamā impīčmenta. Taču Noboa atradīsies amatā tikai 18 mēnešus - līdz 2025.gadam, kas ir atlikušais Laso pilnvaru laiks.

Arī Laso bija izsludinājis referendumu par organizētās noziedzības jautājumu, taču vēlētāji viņa iniciatīvu noraidīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu