Afganistānā sievietes aizturētas par nepareizu hidžāba valkāšanu (2)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Afganistānā valdošā talibu režīma drošības spēki aizturējuši sievietes par nepareizu hidžāba valkāšanu, ceturtdien apstiprinājusi Afganistānas Tikumu sekmēšanas un netikumu izskaušanas ministrija.

Talibi atguva varu Afganistānā 2021.gada augusta un drīz pēc tam stingri ierobežoja sieviešu tiesības mācīties, strādāt un iziet sabiedrībā. Sievietēm obligāti jāvalkā hidžābs un tālākos braucienos nepieciešams līdzi kāds ģimenes vīrietis.

Afganistānas Tikumu sekmēšanas un netikumu izskaušanas ministrijas preses pārstāvis neatklāja, cik sievietes ir aizturētas par nepareizu hidžāba valkāšanu, un nav skaidrs, ko tieši tas nozīmē. Zināms, ka sievietes tika aizturētas pirms trim dienām.

2022.gada maijā talibi izdeva dekrētu, kurā sievietes aicinātas publiskā vietā nosegt visu augumu, atstājot atklātas tikai acis, un rekomendēts sievietēm valkāt parandžas. Līdzīgas prasības bija spēkā talibu pirmajā valdīšanas laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam.

Ministrijas preses pārstāvis balss ziņā aģentūrai AP norādīja, ka ministrija jau divarpus gadus saņem sūdzības, ka sievietes galvaspilsētā un provincēs nepareizi valkā hidžābu. Viņš sacīja, ka ministrijas amatpersonas sniegušas rekomendācijas sievietēm, kā pareizi ģērbties, un pēcāk nosūtīja policistes aizturēt tās sievietes, kas neievēroja rekomendācijas.

Ministrijas pārstāvis sacīja, ka aizturētās "pārkāpa islāma vērtības un rituālus, kā arī mudināja sabiedrību un citas cienījamas māsas izvēlēties slikto hidžābu". Viņš paziņoja, ka policija nodos viņu lietas tiesai vai arī viņas tiks atbrīvotas pret bargu drošības naudu.

"Visās provincēs tās, kas staigā bez hidžāba, tiks aizturētas," viņš brīdināja.

ANO Drošības padome pirms aptuveni nedēļas ierosināja iecelt īpašu sūtni, kas sadarbotos ar talibu režīmu, jo īpaši dzimumu līdztiesības un cilvēktiesību jautājumos. Taču talibi kritizēja šo ideju, sakot, ka īpašie sūtņi ir "vēl vairāk sarežģījuši situāciju, uzspiežot ārējus risinājumus".

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers trešdien sacīja, ka Amerika joprojām ir nobažījusies par talibu "represīvajiem rīkojumiem pret sievietēm un meitenēm un nevēlēšanos veicināt iekļaujošu pārvaldību".

Talibu pieņemtie lēmumi var nodarīt neatgriezenisku kaitējumu Afganistānas sabiedrībai un vēl vairāk attālināt talibus no attiecību normalizēšanas ar starptautisko sabiedrību, piebilda Millers.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu