Austrumu slimnīcas ārsti: Nepaliec vienaldzīgs, redzot uz ielas nokritušu cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Iestājoties stipram salam, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Valsts apdegumu centra ārsti aicina uzmanīt savu un līdzcilvēku veselību, nepaliekot vienaldzīgiem, ja redzat uz ielas nokritušu cilvēku, informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Aukstā laikā atrašanās ārpus telpām var kļūt bīstama. Valsts apdegumu centra vadītājs Sergejs Smirnovs norāda: ja lielā salā cilvēks ir nokritis un guļ sabiedriskā transporta pieturā vai uz ietves, ikvienam būtu jārīkojas empātiski - nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Tas būtu jādara arī tad, ja šķiet, ka nokritušais cilvēks ir alkohola reibumā.

Visbiežāk cilvēkiem apsalst kāju un roku pirksti, jo tie apavos vai cimdos ir pārāk cieši saspiesti un attiecīgi - mazāk apasiņoti. Tāpat arī deguns un ausis būs pirmie, kas jutīs salu.

Pie ārsta nekavējoties jādodas, ja ikdienas gaitās apsaldēti pirksti un nav iespējams tos "atsildīt" - jālūdz ģimenes ārsta konsultācija, jādodas uz slimnīcas neatliekamās palīdzības uzņemšanas nodaļu vai arī kritiskās situācijās jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Lielākā kļūda, kas tiek pieļauta apsaldēšanās gadījumā, ir pārāk ilga ārstēšanās mājas apstākļos, kā rezultātā apsaldētās ķermeņa daļas nākas pat amputēt. Apsaldētās ķermeņa daļas nedrīkst sildīt ar karstu ūdeni vai pie radiatoriem, berzēt vai rīvēt ar sniegu. Arī alkohola lietošana neuzlabos situāciju.

"Ir jārunā par laikapstākļiem nepiemērotu apģērbu un apaviem. Īpaši jāpievērš uzmanība skolas vecuma jauniešiem. Cepures vietā - kapuce. Plikas rokas. Sporta apavi ar plānu zoli un bez papildu siltās oderes un plānas zeķes, kas nesedz potītes, - šie faktori ir ātrs ceļš uz nopietnu apsaldējumu gūšanu," skaidro ārsts.

Apsaldējuma pazīmes ir bāla āda, sākumā izteiktas sāpes, bet pēc tam jutības samazināšanās vai pilnīga izzušana - kad "nejūt pirkstus".

Cilvēks, kas guvis apsaldējumus, ir jānogādā siltās telpās, un tad ir jānovelk mitrās vai slapjās drēbes, jānovelk cieši piegulošie apavi, jānovelk cimdi, jādzer silta, salda tēja.

Ja, uzturoties siltās telpās, pirksti joprojām sāp un tiem joprojām ir jušanas traucējumi, visticamāk, ir gūti apsaldējumi. Apsaldētā vieta ir jāsasedz ar segu vai jebkuru siltumu saglabājošu materiālu, piemēram, šalli, dvieli vai kaut ko citu. Kājās jāuzvelk siltas vilnas zeķes.

Nekādā gadījumā nedrīkst nosalušos pirkstus berzēt ar sniegu vai "sasildīt" karstā vai aukstā ūdenī. Stipri berzējot nosalušos pirkstus, tiks bojāta āda. Tāpat nekādā gadījumā nederēs "sasildīšanās ar alkoholu". Alkoholiskie dzērieni paplašina asinsvadus un palielina siltuma atdevi. Turklāt no cilvēka dzērumā nav sagaidāma adekvāta rīcība, novērtējot savu veselības stāvokli.

Cietušā veselības stāvoklis ir jānovēro, un gadījumā, ja tas neuzlabojas, - noteikti jāvēršas pēc palīdzības ārstniecības iestādē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu