Pret Šolcu pieaug spiediens par “Taurus” raķešu piegādi Ukainai. To pieprasa arī Bavārijas premjers un eksprezidents (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Bavārijas premjerministrs un Kristīgi sociālās savienības (CSU) priekšsēdētājs Markuss Zēders (Markus Söder) ir paziņojis, ka Vācijai vajadzētu piegādāt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes “Taurus”. Arī Vācijas eksprezidents Joahims Gauks atzinis, ka viņam nav saprotams “kāpēc mēs vilcināmies”, it īpaši, ja apzināmies, ka “Krievijas uzvara vidējā termiņā apdraudētu arī citas Eiropas valstis”.

Pēc Zēdera teiktā, raķetes “Taurus” palīdzētu Ukrainai “atvairīt pastāvīgos dronu un raķešu uzbrukumus”.

Tā būtu “vienīgā nopietnā iespēja Ukrainai rast jaunu drosmi un neļaut krieviem uzvarēt,” sacīja Bavārijas premjerministrs.

Pēc viņa domām,

Vācija un ES saskartos ar “reālu drošības problēmu”, ja Krievija uzvarētu karā un ASV arī turpmāk izvairītos no starptautiskām krīzēm.

Tikmēr bijušais Vācijas prezidents Joahims Gauks (Joachim Gauck) ir kritizējis pašreizējās Vācijas valdības piesardzīgo nostāju attiecībā uz Ukrainas apgādāšanu ar tāla darbības rādiusa raķetēm Taurus.

“Es neesmu zinošs militārajās lietās, bet esmu runājis ar cilvēkiem, kuriem ir nepieciešamās militārās zināšanas. Un pēc šīm sarunām es vairs nesaprotu, kāpēc mēs vilcināmies piegādāt šos ieročus un citu munīciju,”

sacīja Gauks.

Viņš piebilda, ka nogurdinošā pozicionālā kara un Krievijas masveida triecienu Ukrainas pilsētām apstākļos “es ar satraukumu raugos uz to, ko mēs darām, un jautāju, vai mūsu atbalsts ir pietiekams”.

Gauks norādīja, ka nav starptautiski tiesiska aizlieguma sniegt bruņotu palīdzību agresijas upurim.

Viņš ir pārliecināts, ka

Ukrainai būtu jāsaņem “Taurus”, jo “Krievijas uzvara vidējā termiņā apdraudētu arī citu Eiropas valstu drošību”.

“Joahims Gauks saprot, ka bez miera un brīvības viss pārējais nav nekas. Tāpēc mums atkal ir jāizbeidz karš Eiropā un jādod Ukrainai tas, kas tai vajadzīgs. Viņš ir federālais prezidents, kas ir vajadzīgs Vācijai kara laikā Eiropā”, Vācijas eksprezidenta nostāju sociālajā tīklā “X” komentējis politiķis, Bundestāga deputāts un ilggadējais Vācijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Rotgens.

Pēc Krievijas masveida raķešu triecieniem Ukrainai arī Bundestāga Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Marija Agnese Štraka-Zimmermane (Marie-Agnes Strack-Zimmermann) aicināja piešķirt Ukrainai raķetes “Taurus”. Deputāte norādīja, ka Ukrainai pašlaik ir ļoti nepieciešama “munīcija artilērijai, raķetes “Taurus” un rezerves daļas lielajām iekārtām, ko mēs piegādājam”.

Turklāt vairāki vadošie Bundestāga partiju pārstāvji, kas specializējas aizsardzības jomā, ir pauduši atbalstu Ukrainas apgādāšanai ar tāla darbības rādiusa raķetēm “Taurus”, kas paredzētas triecieniem pret mērķiem Krievijas teritorijā.

Tajā pašā laikā Vācijas valdība turpina atteikties piegādāt Ukrainai tāla darbības rādiusa raķetes “Taurus”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu