Kādēļ kaisa sāli, kad temperatūra “ir plusos”? (3)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Neilgi pirms Ziemassvētkiem sociālajos medijos populārs kļuva video, kurā redzama “sāls” jeb samitrinātu sāls maisījuma kaisīšana uz kādas no Rīgas ielām. Tā autors vedina domāt, ka kaisīšana ir lieka, jo tobrīd nebija sniega un gaisa temperatūra bija +2 Celsija grādi. Ceļa kaisīšana ar sāls maisījumu šādā temperatūrā nav nekas dīvains; to dara, lai novērstu ceļu apledošanu.

Video publicēts Facebook un TikTok. Abos tas pieteikts šādi: “Kāds var man paskaidrot, priekš kam jāber sāls ar ķīmiju pie +2 grādiem, kad pat nav sniega? Ceļu izšķaidīšanai?”

Re:Check telefona sarunā lūdza Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības un mašīnzinību fakultātes vadošā pētnieka Viktora Haritonova komentāru par video redzamo. Haritonovs norādīja, ka atkarībā no mitruma un gaisa spiediena ledus var veidoties arī tad, kad temperatūra ir virs 0°C. “Plus trīs, četri, pat līdz plus pieci – tā ir normāla parādība, ka notiek kaisīšana (..) atkarībā no gaisa mitruma ledus var arī veidoties plus divos, plus četros grādos. Tāpēc, lai minimizētu risku, tas ir jādara,” skaidroja pētnieks. Šādā veidā var samazināt slīdamību un tā novērst potenciālas avārijas.

Rīgas domes vietnē norādīts, ka samitrinātu sāls maisījumu maisījumu kaisa līdz –10°C grādiem. Zemākā temperatūrā uz ielām kaisa smilts-sāls maisījumu.

Kā sāls palīdz pret ielu apledošanu?

Ja spiediens ir aptuveni viena atmosfēra, tīrs ūdens sasalst temperatūra 0°C un zemāk. Šajā temperatūrā ūdens molekulas sāk kustēties lēnāk un tādēļ var izkārtoties kristālrežģī. Tā rezultātā šķidrais ūdens kļūst par ledu. Ja ūdenī ir citu vielu daļiņas, tās “maisās pa kājām” un traucē ūdens molekulām sanākt kopā un izveidot režģi. Ja temperatūra pazeminās vēl vairāk, piemēram, līdz –20°C grādiem, sāls vairs nebūs efektīvs.

Foto: Tīra ūdens un sālsūdens sasalšana 0°C temperatūrā pie vienas atmosfēras spiediena. Zilās bumbiņas ir ūdens molekulas, bet sarkanās – sāls joni.
Foto: Tīra ūdens un sālsūdens sasalšana 0°C temperatūrā pie vienas atmosfēras spiediena. Zilās bumbiņas ir ūdens molekulas, bet sarkanās – sāls joni. Foto: Ekrānšāviņš

Zemā temperatūrā uz ielas krītošais sniegs vai lietus sasalst un veido ledus kārtu. Ja uz ceļa iepriekš izsmīdināts sālsūdens vai samitrināts sāls, sāls daļiņas (nātrija un hlorīda joni) traucēs sasalšanu. Sāls kaisīšana neizkausēs jau esošu ledu. Taču, ja, piemēram, saules vai automašīnu radītās berzes iespaidā ledus sāks kust, sāls daļiņas samazinās iespēju, ka ūdens sasals no jauna.

Secinājums: Ceļa smidzināšana ar sālsūdeni vai samitrināta sāls kaisīšana temperatūrā virs 0°C nav nekas dīvains. Atkarībā no gaisa mitruma un spiediena ledus uz ceļa seguma var veidoties pat +5°C grādos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu