Rīgas domes deputāts Gavars vērsies KNAB par ielu uzturēšanas konkursu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB
KNAB Foto: Publicitātes foto

Rīgas domes deputāts Valdis Gavars (NA) vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par 2019.gadā pašvaldības izsludināto ielu uzturēšanas pakalpojuma iepirkumu.

Kā informēja Gavars, viņam esot aizdomas par iespējamu korupciju konkursā par "Transporta būvju ikdienas uzturēšana no 2019.gada līdz 2024.gadam Rīgā".

Iepirkums pēc būtības sevī ietverot Rīgas pilsētas ielu un ceļu uzturēšanu, tīrīšanu un sniega izvešanu piecu gadu periodā par kopējo summu vairāk nekā 210 miljoni eiro.

Konkursā par pilsētas teritorijas apkalpošanu Daugavas labajā krastā uzvarēja pilnsabiedrība "Daugavas Labā krasta uzturētājs", bet kreisā krasta apkalpošanas tiesības ieguva pilnsabiedrība "Daugavas Kreisā krasta uzturētājs".

Domniekam aizdomīgi šķietot tas, ka par tik lielu iepirkumu interesējušies un savus piedāvājumus iesnieguši tikai divi komersanti. Viņš pieļauj, ka konkurences neesamība dod pamatu aizdomām, ka minētā iepirkuma nolikums, iespējams, tika sagatavots ar tik specifiskām prasībām, ka šīs prasības reāli izpildīt spētu tikai iepriekš zināms pretendents.

Turklāt šo uzņēmumu sniegtie pakalpojumi neesot kvalitatīvi, jo sniega tīrīšanas darbi tiekot veikti pavirši, sniegu no ielas braucamās daļas nereti uzmetot uz tikko notīrīta trotuāra.

Deputāts vērš uzmanību uz to, ka abās pilnsabiedrībās divi no trim biedriem ir vieni un tie paši uzņēmumi - AS "Ceļu pārvalde" un SIA "Rīgas tilti". Abos gadījumos par trešo biedru piesaista komersantu, kuram neesot saistības ar šāda veida komercdarbību.

Gavars lūdz pārbaudīt Satiksmes departamenta, kas tagad pārveidots par Ārtelpas un mobilitātes departamentu, 2019.gadā izsludinātā atklātā konkursa dokumentāciju, īpašu uzmanību pievēršot konkursa nolikumā ietvertajām prasībām.

Viņš aicina noskaidrot apstākļus, kādos SIA "Pilsētas Eko serviss" un SIA "Roadex" tika iekļautas pilnsabiedrībās, kuras dibinātas ar mērķi izpildīt ielu uzturēšanas līgumus, lai pārliecinātos, ka šo kompāniju līdzdarbošanās līgumu izpildē ir loģiski un ekonomiski pamatota.

Kā ziņots, Rīgas transportbūvju ikdienas uzturēšanu no 2019.gada piecus gadus nodrošina pilnsabiedrības "Daugavas labā krasta uzturētājs" un "Daugavas kreisā krasta uzturētājs", kas bija vienīgie konkursā pieteikušies pretendenti.

Līgums beigsies šī gada 30.septembrī.

Abas pilnsabiedrības transportbūvju uzturēšanu nodrošināja arī iepriekšējā periodā - no 2015.gada 1.aprīļa līdz 2019.gada 30.septembrim.

"Daugavas labā krasta uzturētājā" apvienojušies uzņēmumi "Ceļu pārvalde", "Rīgas tilti" un "Pilsētas eko serviss", savukārt "Daugavas kreisā krasta uzturētājā" - "Ceļu pārvalde", "Rīgas tilti" un "Roadeks".

Saskaņā ar "Firmas.lv" pieejamo informāciju, "Daugavas labā krasta uzturētājs" 2022.gadā strādāja ar 20,14 miljonu eiro apgrozījumu un 2810 eiro peļņu.

Savukārt "Daugavas kreisā krasta uzturētājs" 2022.gadā strādāja ar 13,89 miljonu eiro apgrozījumu un 670 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu