Aicina iesaistīties "Mūsdienu urbānās vārdnīcas" izveidē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību angļu valodas ietekmei uz latviešu valodu, Latviešu valodas aģentūra (LVA) aicina iedzīvotājus iesaistīties "Mūsdienu urbānās vārdnīcas" izveidē, informēja LVA.

Lai arī angļu valodas loma informācijas apritē pašlaik vērtējama kā īpaši liela, savas dzimtās valodas unikalitātes saglabāšanai ikvienam valodas lietotājam būtu jāspēj izvērtēt savu valodas lietojumu un "jājūt robeža starp vēlamām un nevēlamām pārmaiņām valodā", pauž LVA.

Veidojot vārdnīcu, tiks apzināti vārdi un frāzes, kuri latviešu valodā pēdējos gados aizgūtas no angļu valodas, un piedāvāti tiem atbilstoši latviešu literārās valodas izteiksmes līdzekļi.

Lai piedalītos "Mūsdienu urbānās vārdnīcas" veidošanā, iedzīvotājiem tīmekļa vietnē "vards.valoda.lv" jāaizpilda veidlapa, norādot valodā bieži lietotu aizguvumu no angļu valodas, tā nozīmi un lietojumu kontekstā, kā arī jaunradītu latviskojumu vai valodā jau esošu vārdu, ar ko aizstāt konkrēto aizguvumu.

Akcija norisināsies no 15.janvāra līdz 15.oktobrim - Valsts valodas dienai. Iesniegtos vārdus un frāzes plānots apkopot un sistematizēt, lai izveidotu ikvienam pieejamu "Mūsdienu urbāno vārdnīcu". Tās mērķis būs "kalpot par tiltu" saziņā starp paaudzēm un rosināt atbildīgas attieksmes veidošanos pret latviešu valodu, skaidro LVA.

Par piedāvātajām latviešu valodas atbilsmēm būs iespējams balsot. Akcijas dalībnieki, kuru iesniegtais variants saņems vislielāko balsu skaitu, iegūs pārsteiguma balvu no Latviešu valodas aģentūras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu