Faktomāts Putins dzīvo pasaku valstībā, kur Krievijas ekonomika ir lielākā Eiropā (32)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix, Shutterstock, TVNET kolāža

Šomēnes, tiekoties ar Krievijas Tālo Austrumu uzņēmējiem, Krievijas diktators Vladimirs Putins lielījās, ka Krievijai tagad esot lielākā ekonomika Eiropā. TVNET faktu pārbaudes projekts “Faktomāts” šoreiz pēta, kā Putins izceļ atsevišķus ekonomikas rādītājus un runā puspatiesības, kas ļauj viņam dzīvot ilūzijās, ka Krievija ir starp vadošajām valstīm pasaulē teju ikvienā aspektā.

“Krievijas ekonomika – ļoti, ļoti noturīgs radījums, kas spēj adaptēties, bet pats galvenais, aug un attīstās pat mums pārsteidzošā ātrumā,” paziņoja Putins.

“It kā mūs no visām pusēm žņaudz un spiež, bet pēc ekonomikas apjoma mēs esam pirmie Eiropā,” ar lepnumu sejā paziņoja diktators.

Viņš arī norādīja, ka pasaulē Krievijas ekonomika esot piektā lielākā – aiz Ķīnas, ASV, Indijas un Japānas.

“Mēs apdzinām Vāciju un ieņemam piekto vietu pasaulē. Eiropā mēs esam numur viens!” norādīja Putins.

Putins gan runā tikai par iekšzemes kopproduktu (IKP) pēc pirktspējas paritātes, kas neatspoguļo reālo situāciju ekonomikā.

“Pēc pirktspējas paritātes mēs esam apdzinuši visu Eiropu,” viņš dižojās.

Lai arī Putins nemelo, viņš runā tikai par atsevišķu rādītāju, kas atspoguļo Krieviju pozitīvā gaismā. Putins atsaucas uz Pasaules Bankas pagājušajā gadā publiskotajiem datiem, kas salīdzina pasaules valstu IKP pēc pirktspējas paritātes.

Plašu komentāru par Putina paziņojumiem sociālajos tīkos sniedzis Krievijas ekonomists Ņikita Mitrofanovs.

Mitrofanovs raksta, ka Krievijas propagandas mediji Putina pieminēto statistiku sāka izklāstīt ar virsrakstiem “neskatoties uz sankcijām, Krievijas ekonomika ir priekšā visai Eiropai”.

Ekonomists uzsver, ka šādi paziņojumi, protams, ir pārspīlēti, taču, ja tiek runāts tikai par konkrētiem statistikas datiem, tad tie ir patiesība un Putins nav melojis, tomēr šeit ļoti svarīgs ir konteksts, rakstīja neatkarīgais Krievijas izdevums “The Insider”.

Putina izmantotie dati neapliecina, ka Krievijas ekonomika ir spēcīgākā Eiropā. Tie apliecina, ka Krievijas ekonomika pēc viena rādītāja apsteidz Eiropu.

Iekšzemes kopprodukts (IKP) apzīmē visu saražoto preču un pakalpojumu vērtību kādā teritorijā kādā periodā.

Pirktspējas paritāte ir teorētisks cenu salīdzinājums, ko aprēķina, balstoties uz kāda preču un pakalpojumu groza cenu dažādās valstīs, kas izteikta vienā valūtā. Pirktspējas paritāte tiek izmantota, lai salīdzinātu ekonomiskās attīstības līmeņus dažādas valstīs, bez izmaiņām, ko rada atšķirīgie cenu līmeņi un valūtas kursu svārstības.

Tomēr šeit ir jāņem vērā tāda īpatnība, ka IKP pēc pirktspējas paritātes var būt augsts valstīs ar sliktu vai vāju ekonomiku, ja cenas šajās valstīs ir krietni zemākas par bāzes līmeni.

Mitrofanovs uzsver: lai veiktu kvalitatīvu dažādu valstu ekonomiku salīdzināšanu, tas jādara kompleksi, nevis tikai pēc atsevišķiem rādītājiem, kā to ir izdarījis Putins.

Dažādas ekonomikas jāsalīdzina gan pēc nominālā IKP, pēc IKP uz vienu iedzīvotāju, IKP pēc pirktspējas paritātes, gan pēc tautas attīstības indeksa, laimes indeksa un sociālā progresa indeksa, norāda ekonomists.

Putina lielīšanos, ka Krievijas ekonomika ir “lielākā Eiropā”, komentējis arī Krievijas ekonomists Vladimirs Milovs.

Viņš sociālajos tīklos norādījis, ka IKP pēc pirktspējas paritātes esot “šaurās akadēmiskās aprindās izmantota lieta, kam nav sakara ar reālo dzīvi”.

Viņš uzsver, ka augsts cenu līmenis kādā valstī nozīmē, ka šī valsts reitingā, kur tiek salīdzināts IKP pēc pirktspējas paritātes, slīd uz leju, bet valstis ar zemām cenām kāpj uz augšu.

Realitātē IKP pēc pirktspējas paritātes drīzāk būtu jāuztver kā “ja jūs varat pieēsties lētus tomātus, tas nozīmē, ka jums ir bagāta ekonomika”, norāda Milovs.

Saskaņā ar Starptautiskā valūtas fonda datiem, pēc nominālā IKP apjoma Krievija ieņem 11. vietu pasaulē – aiz ASV, Ķīnas, Vācijas, Japānas, Indijas, Lielbritānijas, Francijas, Itālijas, Brazīlijas un Kanādas.

Vācijas IKP ir 2,38 reizes lielāks par Krievijas rezultātu, bet Putins priecīgi klāsta par kaut kādu Vācijas “apsteigšanu”.

Putins arī nerunā par to, kurā vietā pasaulē Krievija ierindojas pēc IKP uz vienu iedzīvotāju. Viņš par to nerunā, jo šajā rādītājā Krievijas ieņem vien pieticīgo 63. vietu.

No Bulgārijas, kas pēc šā rādītāja ieņem pēdējo vietu Eiropas Savienībā, Krievija atpaliek par 19%.

Tāda, lūk, ir Putina “vadošā” ekonomika Eiropā.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu