ASV vēlas deeskalāciju Tuvajos Austrumos, uzsver Salivans (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans.
Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans. Foto: SAMUEL CORUM / POOL/EPA

ASV vēlas deeskalāciju Tuvajos Austrumos, otrdien sacīja ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, nostāju paužot laikā, kad nerimst spriedze Sarkanajā jūrā, kur Jemenas hutiešu nemiernieki turpina apšaudīt tirdzniecības kuģus.

"Mēs cenšamies apturēt konflikta izplatīšanos un radīt apstākļus deeskalācijai," Pasaules ekonomikas forumā Davosā sacīja padomnieks.

Virzība konfliktā ar Irānas atbalstītajiem nemierniekiem ir atkarīga no "tiem, kam ir ietekme Teherānā un citās Tuvo Austrumu galvaspilsētās", norādīja Salivans.

ASV redz ceļu uz to, lai nepieļautu, ka Gazas karš izvēršas plašākā konfliktā, norādīja padomnieks.

ASV ir galvenais Izraēlas atbalstītājs tās militārajā operācijā Gazas joslā pret grupējumu "Hamās", kas tika izvērsta pēc "Hamās" 7.oktobra iebrukuma Izraēlas dienvidos.

Izraēlai ir tiesības uz atbildi, bet "tas nebūt nemazina Izraēlas atbildību īstenot savu kampaņu tā, ka tiek ievērotas starptautiskās humānās tiesības un ņemta vērā morālā un stratēģiskā nepieciešamība ievērot atšķirību teroristu un nevainīgu civilistu starpā", sacīja Salivans.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija joprojām vēlas divu valstu atrisinājumu Izraēlas un palestīniešu konfliktam, kā arī Izraēlas integrāciju reģionā.

Mērķis ir "nākotne, kurā izraēlieši un arābi dzīvo mierā, palestīniešiem ir sava valsts, un Izraēlas drošība ir garantēta", uzsvēra Salivans.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu