Pakistāna veic triecienus kaujinieku grupējumiem Irānā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pakistānas armija naktī uz ceturtdienu veikusi triecienus kaujinieku grupējumiem Irānā, ceturtdien paziņojušas Pakistānas izlūkdienesta amatpersona.

Irānas mediji ziņo, ka sprādzienos pie robežas ar Pakistānu gājušas bojā trīs sievietes un četri bērni.

"Šorīt Pakistāna veica virkni ļoti koordinētu un specifiski mērķētu precīzu militāru triecienu teroristu slēptuvēm Irānas Sīstānas un Beludžistānas provincē," paziņoja Pakistānas Ārlietu ministrija, piebilstot, ka "vairāki teroristi tika nogalināti".

"Pasākumi šorīt tika veikti, ņemot vērā ticamus izlūkdatus par gaidāmajām plaša mēroga teroristu aktivitātēm," norādīja ministrija.

Arī augsta ranga izlūkošanas amatpersona ziņu aģentūrai AFP apstiprināja, ka veikti uzbrukumi Irānā bāzētiem kaujinieku grupējumiem, kas noskaņoti pret Pakistānu.

Irāna otrdien veica triecienus "teroristu" mērķiem Pakistānā, kas paziņoja, ka šajos uzbrukumos nogalināti divi bērni.

Irānas valdība pavēstīja, ka raķešu un lidrobotu uzbrukums bija vērsts pret grupējumu "Jaish al-Adl" Pakistānā.

Pakistānas Ārlietu ministrija trešdien nosodīja "neizprovocēto un acīmredzamo Pakistānas suverenitātes pārkāpumu" un atsauca savu vēstnieku no Irānas, kā arī bloķēja pašlaik Irānā esošā Teherānas sūtņa atgriešanos.

Attiecības starp abām valstīm ir saspīlētas pēc Irānas otrdien veiktajiem gaisa triecieniem, kuros nogalināti divi bērni un ievainotas tris meitenes.

Islamabada stingri nosodīja šo uzbrukumu kā "kliedzošu Pakistānas suverenitātes pākāpumu". Pakistānas valdība paziņoja, ka "rezervē tiesības atbildēt uz šo nelikumīgo aktu", un šim paziņojumam sekoja Irākas vēstnieka izraidīšana un Pakistānas vēstnieka atsaukšana.

Pakistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka Irānas valdība ir informēta, Irānas vēstnieks Pakistānā pašlaik atrodas Irānā un viņam netiks atļauts atgriezties Pakistānā.

Paziņojumā arī teikts, ka Pakistānas valdība nolēmusi "apturēt visas augsta līmeņa vizītes, kas notikušas vai bija plānotas starp Pakistānu un Irānu tuvāko dienu laikā".

"Atbildība par sekām gulstas tikai uz Irānu," teikts Pakistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Irānas valdības ziņu aģentūra "Nour" otrdienas vakarā vēstīja, ka gaisa triecienā Beludžistānas provincē Pakistānas dienvidrietumos iznīcināti džihādistu grupējuma "Jaish al-Adl" ("Taisnīguma armija") Pakistānas štābi. Trieciens veikts "ar raķetēm un droniem", norādīja "Nour".

Raķetes trāpīja apmēram 45 kilometrus Pakistānas teritorijā, vēršoties pret kompleksu blakus mošejai Pandžguras apriņķī.

"Pakistāna vienmēr ir teikusi, ka terorisms ir kopīgs drauds visām valstīm reģionā, kuram vajadzīga koordinēta rīcība," teikts Pakistānas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Tajā arī teikts, ka šādas vienpusējas darbības neatbilst labām kaimiņattiecībām un var nopietni graut divpusējo uzticēšanos.

Irāna aizstāvēja savus uzbrukumus.

"Mēs respektējam Pakistānas suverenitāti un teritoriālo integritāti," trešdien Pasaules Ekonomikas forumā Davosā sacīja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirabdollahjans. "Bet mēs neļausim viņiem spēlēties ar mūsu valsts nacionālo drošību."

Ministrs arī sacīja, ka Irānas uzbrukumi nebija vērsti pret civiliedzīvotājiem.

Pakistāna nesen parakstīja četras vienošanās ar Irānu par dalīšanos ar izlūkošanas datiem, kopīgām operācijām pret kaujiniekiem, gūstekņu apmaiņu un robežkontroli.

2012.gadā izveidotais grupējums "Jaish al-Adl" pēdējo gadu laikā veicis vairākus uzbrukumus Irānas teritorijā. Teherāna to pasludinājusi par teroristu grupējumu.

"Jaish al-Adl" uzņēmies atbildību par Raskā, Irānas dienvidaustrumos pie Pakistānas robežas, decembrī notikušo uzbrukumu, kurā tika nogalināti vismaz 11 policisti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu