Meksika un Čīle lūdz SKT izmeklēt iespējamus noziegumus Gazas joslā (1)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Meksika un Čīle ir lūgušas Starptautisko krimināltiesu (SKT) izmeklēt iespējamus noziegumus pret civiliedzīvotājiem Gazas joslā un grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukumā Izraēlā.

Meksikas Ārlietu ministrija paziņoja, ka ir iesniegusi šo lūgumu "augošu bažu dēļ par neseno vardarbības eskalāciju, sevišķi pret civiliedzīvotājiem".

Kopš 7.oktobrī sākās karš starp Izraēlu un "Hamās", ir izteikti daudzi apgalvojumi par "Hamās" un Izraēlas spēku izdarītiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Izraēla sāka militāru operāciju Gazas joslā pēc "Hamās" teroristu 7.oktobra uzbrukuma, kurā nogalināti ap 1200 cilvēku un sagrābti ap 250 ķīlnieku.

"Hamās" kontrolētā Gazas joslas Veselības ministrija ir paziņojusi, ka Izraēlas militārās operācijas laikā nogalināti vairāk nekā 24 400 palestīniešu. ANO lēš, ka ceturtdaļa no Gazas joslas 2,3 miljoniem iedzīvotāju cieš badu.

SKT galvenais prokurors Karims Hans decembrī paziņoja, ka "Hamās" kaujinieku un Izraēlas armijas iespējamo noziegumu izmeklēšana ir "prioritāte".

SKT ir pēdējās instances tiesa kara noziegumu izmeklēšanai gadījumos, kad vietējās tiesas to nevar vai negrasās darīt. Izraēla nav šīs tiesas locekle un neatzīst tās jurisdikciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu