ES gatava uz stingriem pasākumiem, ja Orbāns turpinās bloķēt palīdzību Ukrainai (6)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) līderi ir gatavi ieņemt stingru nostāju pret Ungāriju, ja valsts premjerministrs Viktors Orbāns nākamnedēļ gaidāmajā ES samitā turpinās bloķēt 50 miljardu eiro palīdzības paketi Ukrainai, ziņo aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz avotiem, kas pazīstami ar gatavošanos sanāksmei.

Ungārija pirmdien iebilda pret bloka priekšlikumu izveidot jaunu fondu, lai garantētu drošāku veidu, kā sniegt Ukrainai kritiski svarīgo militāro palīdzību. Šāds solis tika sperts pēc tam, kad Orbāns decembra vidū bloķēja lēmumu par finansiālās palīdzības piešķiršanu Kijivai.

Saskaņā ar avotu sniegto informāciju ES dalībvalstis ir gatavas pieņemt Ukrainas pasākumu kopumu samitā Briselē neatkarīgi no Ungārijas atbalsta. Ja Orbāns turpinās bloķēt lēmumu, to var pieņemt 26 valstis bez Ungārijas līdzdalības; gatavošanās šādam scenārijam ir pilnā sparā, teica avoti.

Kā rezerves variants tiek apsvērta iespēja pārskaitīt līdzekļus Kijivai ārpus ES budžeta procesa.

"Bloomberg" avoti arī norāda, ka pret Ungāriju var tikt ieviesti soda pasākumi, tostarp Budapeštai kā ES dalībvalstij var tikt atņemtas balsstiesības.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu