Norisināsies labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot" nedziedināmi slimu cilvēku aprūpei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Piektdien, 2.februārī, TV3 tiešraidē plkst.21 norisināsies labdarības koncerts "Brīvi (no)dzīvot", aicinot skatītājus ziedot nedziedināmi slimu cilvēku dzīves nogalei - gan cieņpilnas aprūpes nodrošināšanai, gan citiem "Hospiss LV" labdarības projektiem, kas vērsti uz mirstošu pacientu vajadzībām, informēja pasākuma rīkotāji.

Lai arī no šī gada 1.janvāra Latvijā pieejams jauns valsts apmaksāts pakalpojums "Paliatīvās aprūpes mobilo komandu pakalpojumi pacienta dzīvesvietā", profesionāla atbalsta saņemšana strikto noteikumu un informācijas trūkuma dēļ mirstošam cilvēkam joprojām ir apgrūtināta. Lai varētu pretendēt uz valsts apmaksāto paliatīvo aprūpi dzīvesvietā, pacientam nepieciešams ceturtā un piektā līmeņa slimnīcu ārstu konsīlija lēmums par šī pakalpojuma nepieciešamību, turklāt tajā obligāti jābūt ierakstītam teikumam, ka dzīvildze prognozējama līdz sešiem mēnešiem, kas Latvijā ir neierasta prasība.

"Mirstošajiem palīdzību vajag uzreiz, tāpēc tiem, kam birokrātijas vai sarežģītu dzīves apstākļu dēļ neizdodas sagādāt visus nepieciešamos dokumentus, bet redzam, ka aprūpe ir akūti vajadzīga, turpinām palīdzēt no saziedotajiem līdzekļiem. Mūzika dziedē dvēseli, raisa atmiņas un asaras pacientu acīs. Dod pārliecību, ka cilvēka dzīvei ir vērtība līdz pēdējam elpas vilcienam. Tāpēc vēlamies pateikties Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fondam, visiem māksliniekiem un "Moller Auto" par šī koncerta organizēšanu un finansiālo atbalstu. Ļoti ceru, ka šo iniciatīvu pārņems arī citi uzņēmumi," stāsta labdarības organizācijas "Hospiss LV" līdzdibinātāja Ilze Zosule.

Izīda Gerkena, “Moller Auto” uzņēmumu grupas izpilddirektore Baltijā, par atbalstu “Hospiss LV” atzīst: “Valsts, kas ciena savus pilsoņus, spēj parūpēties par tiem līdz pēdējai dienai. Latvijā paliatīvās aprūpes sistēma vēl tikai attīstās, līdz ar to daudziem Latvijas pilsoņiem nav iespēju cieņpilni pavadīt savas pēdējās mūža dienas. Iemesli ir dažādi, bet visbiežāk mirstošam cilvēkam saņemt profesionālu palīdzību liedz viņa vai viņa tuvinieku finansiālā situācija. Tāpēc uzskatu, ka mums, uzņēmējiem un cilvēkiem, kuru rocība to ļauj, ir jāiesaistās.”

Pērn 51 cilvēka hospisa aprūpei no ziedojumiem tika izmantoti 84 709 eiro. Jaunākajam pacientam bija tikai 19 gadi. Ziedojumi nepieciešami arī citiem "Hospiss LV" labdarības projektiem - iknedēļas akcijai "Svētku galds", kad brīvprātīgie ar gardumiem dodas iepriecināt pacientus slimnīcu Paliatīvajās un Onkoloģijas nodaļās, "Piepildīta vēlēšanās" - palīdzot piepildīt pacientu dzīves laikā neīstenotos sapņus vai vēlreiz izdzīvot skaistākos brīžus un tamlīdzīgi.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis norāda, ka jau līdz šim mūziķi ar priekšnesumiem priecējuši pacientus slimnīcu Paliatīvās aprūpes nodaļās, lai dziedinošo mūziku dzird arī tie, kas paši koncertus apmeklēt vairs nevar. Šoreiz ar mūzikas palīdzību gan pievērsīs uzmanību paliatīvās aprūpes problemātikai Latvijā, gan aicinās palīdzēt nedziedināmi slimu cilvēku aprūpes nodrošināšanai.

Labdarības koncerta "Brīvi (no)dzīvot" programmas koncepcijas veidotāji ir LNSO un diriģents Jānis Stafeckis, aicinot tajā piedalīties ilggadējiem LNSO skatuves radošajiem partneriem un draugiem - Latvijas Radio bigbendam, kura mākslinieciskais vadītājs ir Kārlis Vanags, dziedātājiem Lindai Leen un Daumantam Kalniņam, vijolniecei Kristīnei Balanas un ansamblim "Xylem Trio", kura sastāvā muzicē Oskars un Raimonds Petrauski, kā arī Rihards Zaļupe.

Koncertā skanēs gan Raimonda Paula dziesmas, gan Lindas Leen un Kārļa Vanaga oriģinālmūzika, gan Kamila Sensānsa, Gijas Kančeli un citu autoru mūzika.

Ziedot varēs, koncerta laikā zvanot pa tālruni 9000 6868 (viens zvans 4,27 eiro) vai labdarības organizācijas "Hospiss LV" mājas lapā "hospiss.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu