Rokpelnis: Lai risinātu skolotāju trūkumu, svarīgai prioritātei jābūt atalgojuma palielināšanai

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāts Harijs Rokpelnis tribīnē Saeimas sēdes laikā.
Saeimas deputāts Harijs Rokpelnis tribīnē Saeimas sēdes laikā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai risinātu skolotāju trūkumu, svarīgai prioritātei jābūt atalgojuma palielināšanai, šodien pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātu tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču norādīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis.

Izglītības jomas jautājumi bija viena no tēmām, ko šodien pārrunāja Rinkēvičs un ZZS deputāti. ZZS tikšanās laikā iezīmēja savas prioritātes, tajā skaitā, pašvaldību, reģionu jautājumus, pārmaiņas izglītības jomā un situāciju veselības jomā, pastāstīja partiju apvienības frakcijas vadītājs, piebilstot, ka ar valsts pirmo personu bijusi "laba un cilvēcīga saruna".

Vaicāts sīkāk par pedagogu atalgojuma palielināšanas iespējām, Rokpelnis norādīja, ka lielāka skaidrība par to iezīmēsies darbā pie valsts 2025.gada budžeta. Deputāti apzinās, ka efekts no atalgojuma palielināšana nebūs uzreiz, reizē norādot, ka paaugstināšana ir jāturpina arī nākamajā gadā.

Kā atzīmēja Rokpelnis, ZZS ar Valsts prezidentu labi saskanot redzējums par izglītības jautājumiem.

Attiecībā uz izmaiņām skolu tīklā politiskais spēks apzinās pārmaiņu nepieciešamību, reizē jebkurām pārmaiņām jābūt "valstiski līdzsvarotām" un jānāk no attiecīgās pašvaldības, kas ir tuvāk iedzīvotājiem, sacīja politiķis norādot, ka nav šķēršļu katrai pašvaldībai piemērot individuālu pieeju.

Politiķis apliecināja, ka jautājumā par skolu tīkla izmaiņām ZZS pašlaik ir līdzīgs redzējums ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV). Reizē Rokpelnis neizslēdza iespēju, ka pašvaldību iedzīvotāju interesēs saistībā ar pārmaiņām izglītības sfērā "varbūt kaut kas būs jāpiebremzē".

Frakcijas vadītājs atzīmēja, ka šodienas tikšanās ar Valsts prezidentu bija vairāk "ātrumu un toņu saskaņošana". Politiķis norādīja, ka ZZS atbalstījusi Rinkēviča Saeimā iepriekš virzītās iniciatīvas drošības jomā un paredzams, ka sadarbība "līdzīgā sazobē" turpināsies.

Kā atzīmē ZZS, partiju apvienība sarunā ar Valsts prezidentu Rinkēviču uzsvēra arī nepieciešamību mazināt plaisu starp pilsētu un lauku iedzīvotāju labklājību.

Partiju apvienībā norāda, ka arvien skaļāk dzirdami reģionu iedzīvotāju iebildumi pret skolu, doktorātu vai aptieku un pasta nodaļu iespējamu slēgšanu. Arī sabiedriskā transporta pakalpojumi nenodrošina cilvēku mobilitāti, ZZS norādījuši sarunā ar Valsts prezidentu.

Deputāti ir saņēmuši signālus no reģioniem, kur iedzīvotāji ir neapmierināti ar ģimenes ārstu prakšu pieejamību un aptieku iespējamu slēgšanu, atzīmēja partiju apvienībā.

Pasta nodaļu slēgšanas plānus un reģionālā sabiedriskā transporta kustības nodrošinājumu ZZS deputāti plāno aktualizēt arī tuvākajā laikā gaidāmajā tikšanās reizē ar satiksmes ministru Kasparu Briškenu (P).

Kā ziņots, Valsts prezidents Rinkēvičs gada sākumā sācis individuālas tikšanās ar Saeimas frakcijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu