Kristersons ir gatavs sarunām ar Orbānu par Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons ceturtdien paziņojis, ka ir gatavs tikties ar Ungārijas kolēģi Viktoru Orbānu, kurš viņu uzaicināja apspriest Zviedrijas pieteikumu dalībai NATO.

Ungārija ir vienīgā NATO dalībvalsts, kas vēl nav atbalstījusi Zviedrijas pievienošanos NATO.

"Zviedrijas dalības NATO ratifikācijas procesa pabeigšana Ungārijas parlamentā radīs stabilu pamatu, lai virzītos uz priekšu mūsu divpusējās attiecībās," vēstulē, kas datēta ar 25.janvāri, norādīja Kristersons.

Kristersons piebilda, ka viņš ar nepacietību gaida iespēju apspriest šo jautājumu Budapeštā abiem līderiem izdevīgā laikā. "Mums būs iespēja tikties arī svarīgajā Eiropas Savienības (ES) Padomes sanāksmē Briselē 1.februārī," viņš piebilda.

2023.gada aprīlī Somija kļuva par alianses dalībvalsti, bet Zviedrijas pievienošanos aizkavēja Turcija un Ungārija. Turcijas parlaments otrdien pēc vairāk nekā gadu ilgas vilcināšanās ratificēja Zviedrijas dalību NATO.

Sagaidāms, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans tuvākajās dienās parakstīs Zviedrijas ratifikācijas dokumentu un noslēgs Ankaras lomu šajā ieilgušajā sāgā, tādējādi Ungārija paliks vienīgā, kas vēl nav apstiprinājusi Zviedrijas pieteikumu. Lai valsti uzņemtu NATO, tai nepieciešams vienbalsīgs visu alianses dalībvalstu lēmums.

Ungārija ir aizkavējusi Zviedrijas uzņemšanu NATO, apgalvojot, ka Zviedrija izplata "klajus melus" par demokrātijas stāvokli Ungārijā.

Orbāns otrdien nosūtīja vēstuli Kristersonam, aicinot viņu ierasties Budapeštā, lai apspriestu pieteikumu "pēc iespējas ātrāk". Tikai dažas dienas pirms tam Ungārija kritizēja Zviedriju par to, ka tā neveic pasākumus divpusējo attiecību stiprināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu