ASV ir gatavas paplašināt sankcijas pret diktatora Lukašenko režīmu Baltkrievijā

TVNET/LETA/UKRAINSKA PRAVDA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: AFP/SCANPIX

ASV ir gatavas paplašināt sankcijas un vērst citus pasākumus pret diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu Baltkrievijā, paziņoja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

Tādu paziņojumu ASV Valsts departaments izplatīja pēc tam, kad nesen Baltkrievijā notika reidi pret politieslodzīto radiniekiem un bijušajiem politieslodzītajiem.

Millers uzsvēra, ka ASV nosoda tādus aizturēšanas gadījumus, plašāku cilvēktiesību apspiešanu valstī un mēģinājumus kavēt Baltkrievijas iedzīvotāju demokrātiskos centienus.

"Mēs turpināsim saukt režīmu pie atbildības, izmantojot sankcijas un citus līdzekļus, par tā brutālajām iekšējām represijām, kā arī par tā nepārtraukto atbalstu Krievijas agresīvajam karam pret Ukrainu," uzsvēra Valsts departamenta pārstāvis.

Baltkrievijas Valsts drošības departaments 23.janvārī veica masveida reidus pret bijušajiem politieslodzītajiem un pašreizējo politieslodzīto radiniekiem. Reidi turpinājās arī nākamajā dienā. Baltkrievijas cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna" ziņoja, ka Baltkrievijas drošības dienests vienas dienas laikā aizturējis vai nopratināja vismaz 160 cilvēkus.

Tiesībsargājošo iestāžu lēmumos bija iekļauti panti par finansēšanu un dalību ekstrēmistiskos veidojumos.

Eiropas Padomes ģenerālsekretāre Marija Pejčinoviča - Buriča nosodīja neseno reidu un aizturēšanu vilni Baltkrievijā.

Kratīšanas notika pirms februārī gaidāmajām tā dēvētajām parlamenta vēlēšanām. Tās būs pirmā lielā vēlēšanu izrāde kopš 2020.gada, kad Baltkrieviju pārņēma masu protesti, kas izcēlās pēc prezidenta vēlēšanām. Tajās kārtējo reizi par uzvarētāju tika pasludināts autoritārais līderis Lukašenko. Gan Baltkrievijas opozīcija, gan Rietumi uzskata, ka vēlēšanu rezultāti tika viltoti. Baltkrievijas varasiestādes bargi apspieda demonstrācijas, aizturot vairāk nekā 35 000 cilvēku un tūkstošiem nežēlīgi piekaujot. Tika pārtraukta arī desmitiem tiesību aizsardzības grupu un neatkarīgo mediju darbība.

Arī 25.februārī paredzētajās parlamenta vēlēšanās reālas opozīcijas nebūs.

"Vjasna" rīcībā esošā informācija liecina, ka Baltkrievijā pašlaik ir 1419 politieslodzīto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu