Horvātijā izsolīs “Putina kūmam” Viktoram Medvedčukam konfiscēto jahtu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Royal Romance
Royal Romance Foto: feadship

Splitas rajona tiesa Horvātijā ir nolēmusi nodot Ukrainai bijušā Ukrainas parlamenta deputāta Viktora Medvedčuka superjahtu “Royal Romance”. Kijiva plāno izsolē pārdot 92 metrus garo kuģi, kura vērtība ir aptuveni 200 miljoni eiro, paziņoja Ukrainas Aktīvu atgūšanas un pārvaldības aģentūras (ARMA) vadītāja Olena Duma.

Pēc viņas teiktā, varas iestādes ir saņēmušas Horvātijas apliecinājumu, ka jahta tiks nodota tuvākajā laikā un ka tam “nav nekādu juridisku šķēršļu”. Kuģi izsolīs pēc tam, kad būs novērtēta tā vērtība. “Tā pārdošana būs pirmais piemērs ārvalstīs esošo arestēto aktīvu realizācijai,” sacīja Duma.

Horvātija jahtu “Royal Romance” arestēja 2022. gada pavasarī, gandrīz uzreiz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Saskaņā ar dokumentiem līdz 2021. gadam kuģis piederēja kompānijai “Fregata Marine”, kas bija Medvedčuka sievas Oksanas Marčenko īpašums. Pēc tam tas tika nodots citam uzņēmumam “Lanelia Holdings”, kura īpašnieki nebija zināmi. Jahtai, ko būvēja Nīderlandē bāzētā kompānija “Feadship”, ir pieci klāji, peldbaseins un lifts. Vienlaikus tajā var atrasties 14 viesi un 22 apkalpes locekļi.

Pagājušā gada rudenī tika atklāts, ka Medvedčuka ģimenei pieder jauna jahta 9,6 miljonu ASV dolāru vērtībā. 28 metrus garais kuģis ar četrām kajītēm un astoņām guļvietām ar nosaukumu “Amore Mio” tika nodots ekspluatācijā 2023. gadā. Tas 26. jūlijā tika nodots Krievijas muitai.

Medvedčuks, kurš tiek dēvēts par Krievijas prezidenta Vladimira Putina brālēnu, pirms kara vadīja Ukrainas partijas “Opozīcijas platforma Dzīvībai” politisko padomi un sabiedrisko kustību “Ukrainas izvēle”.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Medvedčuks, tērpies militārajā uniformā, mēģināja aizbēgt no valsts, taču tika aizturēts un apsūdzēts valsts nodevībā. Tika atzīmēts, ka viņam, iespējams, bija būtiska loma Putina lēmumā sākt karu, jo viņš pārliecināja prezidentu par ukraiņu prokrievisko noskaņojumu.

Medvedčukam draudēja līdz 15 gadiem cietumā. Tomēr pēc Maskavas lūguma viņš un 55 citi gūstekņi tika apmainīti pret 215 Ukrainas armijas kaujiniekiem, tostarp “Azov” pulka komandieriem, kurus Krievijā solīja tiesāt kā “nacistus”. Šāds darījums izraisīja masveida sašutumu Krievijā.

Pēc tam Medvedčuks apmetās uz dzīvi Krievijā. Kādā intervijā viņš paziņoja par politiskas kustības pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski izveidi, taču neprecizēja, ko tieši tā darīs. Viņš arī uzrakstīja rakstu, kurā brīdināja, ka karš Ukrainā var pāraugt globālā konfliktā un beigties ar kodoltriecieniem, ja netiks uzsākts “détente process”, ņemot vērā “Krievijas intereses”.

2023. gada 10. janvārī Zelenskis atņēma Medvedčukam Ukrainas pilsonību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu