Krievijas draudu dēļ ASV pirmo reizi pēdējo 15 gadu laikā izvietos kodolieročus Lielbritānijā (3)

TVNET/UNIAN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

ASV izvietos kodolieročus Apvienotajā Karalistē, lai novērstu Krievijas draudus. Kā vēsta The Telegraph, ka kaujas galviņas pirmo reizi 15 gadu laikā tiks izvietotas RAF Lakenheath bāzē, jo Maskava brīdina par “eskalāciju”.

ASV 2008. gadā izveda kodolraķetes no Apvienotās Karalistes, uzskatot, ka aukstā kara draudi no Maskavas puses ir mazinājušies. Šī informācija tika atklāta, izskanot brīdinājumiem, ka NATO valstīm ir jāsagatavo savi iedzīvotāji karam ar Krieviju.

ASV ieroču atgriešana Apvienotajā Karalistē ir daļa no programmas, kuras mērķis ir attīstīt un modernizēt kodoliekārtas visā valstī, reaģējot uz saspīlējuma palielināšanos ar Kremli pēc Krievijas un Ukrainas kara izcelšanās. Krievija paziņoja, ka ASV ieroču izvietošanu Apvienotajā Karalistē Maskava uztvers kā “eskalāciju” un reaģēs ar “kompensējošiem pretpasākumiem”.

Dokumenti liecina, ka Pentagons ir pasūtījis jaunu aprīkojumu bāzei, tostarp ballistiskos vairogus, kas paredzēti, lai aizsargātu karavīrus no uzbrukumiem “augstas vērtības objektiem”. Jūnijā ir paredzēts sākt jauna ASV karavīru izmitināšanas kompleksa būvniecību. Plānots, ka RAF Lakenheath bāzē tiks izvietotas B61-12 gravitācijas bumbas, kuru jauda var sasniegt 50 kilotonnas, kas ir vairāk nekā trīs reizes vairāk nekā 1945. gadā uz Hirosimu nomestajai atombumbai.

ASV ir paziņojušas, ka ir turpinājušas izstrādāt jaunu kodolgravitācijas bumbas versiju. Bumbai ar nosaukumu B61-13 būs līdzīga jauda kā B61-7, kas tiek ražota kopš 1960. gadiem, un tā aizstās dažas vecākas konstrukcijas bumbas.

Pentagons paziņoja, ka lēmums par šā ieroča izgatavošanu tika pieņemts, pamatojoties uz 2022. gada Kodolenerģijas stāvokļa pārskatu. Šajā pētījumā teikts, ka ASV militārajiem spēkiem ir jāmodernizē savi kodolspēki, lai pienācīgi atturētu divus galvenos kodolkonkurentus – Krieviju un Ķīnu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu