Ungārijas ekonomikai draud problēmas, ja tā bloķēs ES palīdzību Ukrainai; tiek gatavota Orbāna un Zelenska tikšanās (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjers Viktors Orbāns.
Ungārijas premjers Viktors Orbāns. Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) vērsīsies pret Ungārijas ekonomiku, ja Budapešta šonedēļ samitā bloķēs jauno palīdzību Ukrainai, liecina ES amatpersonu izstrādātais dokuments, kas nonācis laikraksta "Financial Times" rīcībā. Tikmēr Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto pirmdien Užhorodā, Ukrainas rietumos, tiksies ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu, lai sagatavotu abu valstu līderu tikšanos.

"Financial Times" rīcībā nonākušajā dokumentā izklāstīta stratēģija, kas paredz triecienus Ungārijas ekonomikas vājajām vietām, apdraudēs tās valūtu un izraisīs investoru uzticības sabrukumu, kaitējot tās "nodarbinātībai un izaugsmei", ja Budapešta turpinās bloķēt palīdzību Kijivai.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ceturtdien ES līderu samitā solīja bloķēt ES budžeta izmantošanu, lai sniegtu 50 miljardu eiro lielu finansiālu palīdzību Ukrainai. Ja Orbāns nemainīs savu nostāju, pārējiem ES līderiem būtu publiski jāapsola uz visiem laikiem pārtraukt jebkādu ES finansējumu Budapeštai, tādējādi pārbiedējot tirgu, izraisot Ungārijas valūtas forinta kursa samazināšanos un aizņemšanās izmaksu pieaugumu, teikts Briseles sagatavotajā dokumentā.

"Eiropa šādi saka Viktoram Orbānam: "Nu vienreiz pietiek, ir pienācis laiks saņemties. Jums var būt ir pistole, bet mums ir bazuka,"

norādīja politisko risku izpētes kompānijas "Eurasia Group" pārstāvis Mudžtaba Rahmans.

Dokumentā teikts, ka "gadījumā, ja 1.februāra [samitā] vienošanās netiks panākta, citu valstu un valdību vadītāji publiski paziņos, ka, ņemot vērā Ungārijas premjerministra nekonstruktīvu rīcību, (..) viņi nevar iedomāties, ka" Budapeštai tiktu piešķirti ES līdzekļi. Bez ES finansējuma "finanšu tirgi un Eiropas un starptautiskie uzņēmumi varētu būt mazāk ieinteresēti ieguldīt Ungārijā", teikts dokumentā.

Ungārijas ES lietu ministrs Jānošs Boka "Financial Times" sacījis, ka Budapešta neesot informēta par finanšu draudiem, bet viņa valsts "nepakļaujas spiedienam".

"Ungārija neredz saikni starp atbalstu Ukrainai un piekļuvi ES fondiem un noraida šādu nostāju no citām pusēm. Ungārija piedalās un turpinās konstruktīvi piedalīties sarunās," paziņoja ministrs.

Taču Boka atklāja, ka Budapešta sestdien nosūtījusi jaunu priekšlikumu Briselei, norādot, ka tagad tā ir gatava izmantot ES budžetu palīdzībai Ukrainas, ja Budapeštai tiks dota iespēja vēlāk mainīt savu viedokli.

Turpinās Orbāna un Zelenska tikšanās gatavošana

Attiecības starp abām kaimiņvalstīm pēdējos gados bijušas saspīlētas, un tās vēl vairāk saasināja Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna decembrī uzlika veto ES atbalstam Kijivai 50 miljardu eiro apmērā.

Cenšoties uzlabot attiecības un rast risinājumus savstarpējām nesaskaņām, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ierosināja tikšanos ar Orbānu.

Kopš Krievija atkārtotā iebrukuma Ukrainā Sījārto nav apmeklējis Ukrainu, lai gan viņš vairākkārt ir bijis Maskavā.

Užhorodā, kur dzīvo liela etnisko ungāru kopiena, pastiprināti drošības pasākumi, jo konstatēti draudi Sījārto dzīvībai.

Sījārto un Kulebas sarunās piedalīsies arī Zelenska biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

Orbāns ir vienīgais ES līderis, kurš pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ir uzturējis ciešas attiecības ar Kremli.

Šomēnes Orbāns pauda gatavību atbalstīt Ukrainu ar nosacījumu, ka atbalsts tiks nodalīts no ES budžeta un katru gadu pārskatīts.

ES līderi ceturtdien pulcēsies uz ārkārtas samitu cerībā panākt progresu jautājumā par palīdzību Kijivai.

Orbāns decembrī atturējās no lēmuma sākt sarunas ar Ukrainu par pievienošanos blokam, balsojuma laikā atstājot telpu. Viņš arī aicinājis sākt sarunas par pamieru ar Maskavu, apgalvojot, ka Ukraina nevar uzvarēt karā.

Mazākumtautību tiesības ir vēl viens strīdīgs jautājums Ungārijas un Ukrainas attiecībās. Ukrainā dzīvo vairāk nekā 100 000 etnisko ungāru, un gandrīz visi tie dzīvo Aizkarpatu apgabalā, kas pirms Pirmā pasaules kara piederēja Ungārijai.

Cerībā uzlabot attiecības, Ukrainas parlaments decembrī pieņēma likumu, kas atjauno dažas valodas tiesības mazākumtautībām. Taču Budapešta uzstāj, ka ungāru valodas statuss ir jāatjauno līdz stāvoklim, kāds bija pirms tam, kad 2017.gadā Ukraina pieņēma pretrunīgi vērtēto valodu izglītības likumu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu