Vijas upē izveidojušās putas; dienests norāda, ka tās nav radušās no cilvēka izraisīta piesārņojuma

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VVD

Plāņu pagastā novērotās putas Vijas upē nav radušās no cilvēka izraisīta vides piesārņojuma, bet gan lielās ūdens caurplūdes dēļ, kur ūdenī vērojama esošo organisko vielu uzputošanās informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova.

Pēc informācijas saņemšanas par novērotajām putām, VVD inspektori apsekoja Vijas upi un veica mērījumus, lai pārliecinātos, vai videi nav nodarīts kaitējums. Pārbaudes brīdī netika konstatēts ne vizuāls piesārņojums, ne arī smaka. Līdzīgas putu veidošanās pagājušajā nedēļā bija vērojamas arī citās upēs pie aizsprostiem vai mākslīgām pārgāznēm jeb hidrotehniskām būvēm vai būves daļām, kas šķērso ūdens plūsmu un kam pāri plūst ūdens, skaidro Dvorjaņinova.

VVD vērš uzmanību, ka šī parādība ūdenstilpēs veidojas katru gadu, jo palu plūdu laikā applūst lielas teritorijas un ziemas periodā notiek organisko vielu trūdēšanas sadalīšanās procesi. Organiskās vielas, kas tiek ieskalotas no applūstošajām teritorijām, rada pastiprinātu ūdens uzputošanos.

VVD atgādina, ka tāpat lieli putu daudzumi ik gadu veidojas arī Daugavā, kad tiek atvērtas slūžas vai pārgāznes Rīgas HES, lai novadītu lieko ūdens daudzumu, kas veidojas HES augšbjefā jeb ūdenstilpes daļā augšup aizsprosta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu