Skolēnus ar redzes un dzirdes traucējumiem varētu atbrīvot no valsts pārbaudījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā paredzēt iespēju atbrīvot no valsts pārbaudījumiem skolēnus ar redzes un dzirdes traucējumiem, liecina publiskai apspriešanai nodotais noteikumu grozījumu projekts.

Atbilstoši IZM sniegtajai informācijai, vispārizglītojošās izglītības iestādēs pieaug to izglītojamo skaits, kuriem ir redzes vai dzirdes traucējumi. Šobrīd šos skolēnus nevar atbrīvot no valsts pārbaudījumiem - spēkā esošais normatīvais regulējums neparedz šādu iespēju.

Izglītojamiem ar redzes vai dzirdes traucējumiem valsts pedagoģiski medicīniskā komisija var sniegt atzinumu par atbilstošāko speciālās pamatizglītības vai speciālās vidējās izglītības programmu. Tas ierobežo izglītojamo spēju demonstrēt mācīšanās rezultātus valsts pārbaudījumos - skolēni nevar saņemt apliecību par pamatizglītību, beidzot 9.klasi, vai atestātu par vispārējo vidējo izglītību, beidzot 12.klasi.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas datiem 2022./2023.mācību gadā speciālās izglītības programmu no 1. līdz 12.klasei apguva 79 izglītojamie ar redzes traucējumiem, tai skaitā 75 speciālās izglītības iestādēs, un 143 izglītojamie ar dzirdes traucējumiem, tai skaitā 129 speciālās izglītības iestādēs.

Šajā mācību gadā speciālās izglītības programmu 9.klasē apgūst 24 izglītojamie ar redzes traucējumiem un 15 ar dzirdes traucējumiem.

Projekts publiskai apspriešanai nodots līdz 6.februārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu