Krievijas kara noziegumu lietās Lietuva uzklausījusi 400 liecinieku

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izmeklējot Krievijas kara noziegumus Ukrainā, Lietuvas tiesībsargājošo institūciju darbinieki iztaujājuši 423 lieciniekus un 125 cilvēkus atzinuši par cietušajiem, paziņojusi Lietuvas Ģenerālprokuratūra.

2022.gada 1.martā Lietuvas Ģenerālprokuratūra sāka pirmstiesas izmeklēšanu par agresiju, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, ko krievu iebrucēji pastrādājuši Ukrainā.

Izmeklēšana ir balstīta Kriminālkodeksa pantos par tādu izturēšanos pret cilvēkiem, kas ir aizliegta starptautiskajās tiesībās, agresiju un aizliegtiem militāriem uzbrukumiem.

Par tādiem noziegumiem var piespriest piecu līdz 20 gadu cietumsodu vai mūža ieslodzījumu.

Izmeklēšanas laikā tiesībsargājošās institūcijas izmeklē arī Lietuvas režisora un kultūras antropologa Manta Kvedaraviča nogalināšanu 2022.gada pavasarī, kad viņš filmēja dokumentālo filmu par Mariupoli, kuru Krievijas karaspēks bija aplencis un vēlāk gandrīz pilnībā nopostīja.

Lietuvas prokurori kopā ar citām amatpersonām un ekspertiem devās uz Ukrainu, kur kopā ar ukraiņu prokuroriem un izmeklētājiem veica procesuālās darbības, ierakstīja cietušo un upuru liecības un analizēja notikumu vietas.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un ģenerālprokurore Nida Grunskiene pirmdien apsprieda Lietuvas prokuroru sadarbību ar Ukrainas tiesībsargājošajām institūcijām, kā arī citām valstīm, kas izmeklē Krievijas kara noziegumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu