ANO Hāgas tiesa atzīst, ka Krievija ir pārkāpusi starptautiskās konvencijas (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievija Ukrainas austrumos un anektētajā Krimā ir pārkāpusi virkni noteikumu divās starptautiskās konvencijās - par terorisma finansēšanas apkarošanu un par visu veidu rasu diskriminācijas izskaušanu. ANO Starptautiskā tiesa Hāgā trešdien, 31. janvārī, paziņoja par šādu nolēmumu Ukrainas prasībā pret Krieviju. Process ilga gandrīz septiņus gadus, ziņo “Deutsche Welle”.

Tiesneši secināja, ka Krievija nav veikusi izmeklēšanu par finansiālu atbalstu separātistu grupējumiem Ukrainas austrumos 2014. gadā. Tomēr tiesa noraidīja lielāko daļu Ukrainas puses prasību un nepiešķīra kompensāciju, kā to bija pieprasījusi Kijiva.

Vienlaikus tiesa nolēma, ka Krievija nav aizsargājusi izglītību ukraiņu valodā Krimā. Pēc Krievijas veiktās pussalas aneksijas 2014. gadā strauji samazinājās uzņemšana ukraiņu valodas izglītības programmās, paskaidroja Hāgā. Tomēr tiesa arī šajā lietā nepiešķīra Ukrainai kompensāciju.

Situācija Ukrainā šodien ir ļoti atšķirīga no tās, kāda tā bija tad, kad Ukraina iesniedza prasību, uzsvēra tiesas priekšsēdētāja Džoana Donoghue. “Puses tagad ir iesaistītas intensīvā bruņotā konfliktā, kas ir izraisījis milzīgus cilvēku upurus un milzīgas cilvēku ciešanas,” viņa paskaidroja. “Attiecībā uz situāciju Ukrainas austrumos un Krimas pussalā tiesai iesniegtā lieta ir ierobežota apjoma un tiek izskatīta tikai saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas noteikumiem,” piebilda Donoghue.

Hāgas tiesas spriedums ir saistošs abām pusēm.

2017. gadā Ukraina iesniedza pieteikumu ANO Starptautiskajā tiesā saistībā ar 2014. gada prokrievisko separātistu rīcību Ukrainas austrumos un Krievijas “varas iestāžu” rīcību Krievijas Federācijas anektētajā Krimā. Kijiva saskatīja iespējamu divu starptautisko konvenciju - par terorisma finansēšanas apkarošanu un visu veidu rasu diskriminācijas izskaušanu - pārkāpumu no Krievijas puses.

Šīs prasības ietvaros Hāgas tiesa 2017. gada aprīlī pieņēma lēmumu par Kijivas lūgumu piemērot pagaidu pasākumus. Tiesa cita starpā konstatēja, ka Krimā Krievijai ir jāatturas no ierobežojumu noteikšanas Krimas tatāru kopienas iestāžu, tostarp Mejlisa, darbībai un jānodrošina izglītība ukraiņu valodā.

Tiesa 2019. gada novembrī secināja, ka tai ir pamats izskatīt Ukrainas prasību, un noraidīja Krievijas iebildumus pret to. Rakstveida tiesvedība lietā tika pabeigta 2023. gada 19. janvārī, kad tika iesniegts Krievijas pretmemorands. Tā paša gada jūnijā notika pirmās tiesas sēdes šajā lietā.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu