Ukrainas armija munīcijas trūkuma dēļ gandrīz vairs nespēj apturēt Krievijas uzbrukumus, ziņo Bloomberg (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainai trūkst ieroču, jo īpaši munīcijas, lai aizstāvētu savas pilsētas, bet politisko strīdu dēļ kavējas svarīga palīdzība no Eiropas un ASV, ziņo aģentūra Bloomberg. Atsaucoties uz anonīmām Rietumu amatpersonām, tiek norādīts, ka situācija frontē kļūst arvien smagāka, un Kijivas spēki brīžiem tik tikko notur Maskavas spiedienu.

Lai atbalstītu “aktīvo aizsardzību”, Ukrainai ir nepieciešama pastāvīga artilērijas lādiņu un citas munīcijas piegāde, ko cenšas nodrošināt sabiedrotie.

Kāds Eiropas diplomāts sacīja, ka nesenajos Krievijas raķešu uzbrukumos Kijevā un citās pilsētās ir gājuši bojā desmitiem cilvēku, jo Ukrainas pretgaisa aizsardzība, kas lielā mērā paļaujas uz sabiedroto piegādātajiem dārgajiem pārtvērējiem, nav spējusi iznīcināt tik daudz ieroču kā iepriekš.

“Eiropas sabiedrotie nespēs piegādāt 1 miljonu artilērijas šāviņu, ko solīja līdz 1. martam, līdz minētajam termiņam piegādājot tikai aptuveni 600 000, ņemot vērā pastāvīgos ražošanas kavējumus un bažas par krājumu izsīkšanu,”

raksta izdevums.

Tiek norādīts, ka aizsardzības ministri, kas šonedēļ tiksies Briselē, var mēģināt organizēt citas piegādes, lai palielinātu kopējo [vienību] skaitu, bet mērķi tomēr nesasniegt.

“Rand Corp” pētniece un ASV armijas rezerves virsniece Anne Marija Deilija uzskata:

ja Ukrainas spēkiem nebūs bruņutehnikas, lai uzturētu spiedienu, Krievija var turpināt artilērijas apšaudi un kājnieki uzbruks Ukrainas pozīcijām. Tā ir negodīga cīņa Ukrainas aizstāvjiem.

“Izaicinājumi nāk laikā, kad ukraiņu komandieri pabeidz gatavot plānus, kā šogad noturēt 600 jūdžu garo frontes līniju, zondējot Krievijas aizsardzības vājās vietas, bet nemēģinot veikt lielu izrāvienu pēc tam, kad pagājušā gada pretuzbrukums nebija veiksmīgs,” teikts publikācijā.

Rietumu amatpersonas apgalvo, ka Krievijas spēki ir pārāk novājināti, lai gūtu ievērojamus panākumus, ja vien Ukrainas aizsardzība nesabruks.

Pēc žurnālistu teiktā, 60 miljardu ASV dolāru palīdzības jautājums ir iestrēdzis Savienotajās Valstīs, lai gan Baltais nams joprojām apliecina Kijivai un citiem sabiedrotajiem, ka cer beidzot saņemt apstiprinājumu.

Savukārt ES līderi 1. februārī tiksies ārkārtas samitā, lai mēģinātu pārvarēt Ungārijas pretestību 50 miljardu eiro (54 miljardu ASV dolāru) palīdzības paketei Ukrainai.

“Pat ja ES palīdzība tiks saņemta, ASV atbalsta trūkumu Ukrainas spēki izjutīs kaujas laukā jau pavasara beigās,”

uzskata Rietumu diplomāti.

Ukraina, no savas puses, dažos uzbrukumos izmanto pašu ražotus ieročus. Turklāt, kā norāda rietumvalstu amatpersonas, Kijiva pēdējo mēnešu laikā ir izveidojusi arī dažas svarīgākās sabiedroto munīcijas rezerves, lai apgādātu savus spēkus. Tomēr ar to nepietiek, lai apturētu Krieviju un kompensētu artilērijas lādiņu trūkumu.

Aģentūra Bloomberg uzsver, ka Kijiva cer, ka sabiedroto atbalsta apstiprināšanas gadījumā tā varēs atjaunot savus spēkus un palielināt spiedienu uz Krieviju. Iespējams, ka tuvāko mēnešu laikā kaujas nedaudz norims un atsāksies maijā un jūnijā. Tad arī kļūs skaidrs ES un ASV palīdzības liktenis. Ja līdz tam laikam netiks rasts risinājums, Ukrainai būs ārkārtīgi grūti noturēt savas pozīcijas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu