Kā zināt, ka esi gatavs atteikties no monogāmām attiecībām?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Pēc vairāku nemonogāmu ekspertu domām, daudzu cilvēku attiecības varētu būt gatavas poliamorijas piedzīvojumam, un viņi to pat var neapzināties.

Jēdziens “vairāk ir labāk” ir kļuvis aizvien izplatītāks amerikāņu pāru vidū, un nesen veikts pētījums liecina, ka lielākā daļa aptaujāto Z paaudzes (dzimuši starp 1997. un 2012. gadu) pārstāvju izvēlas atvērtas attiecības.

Poliamorija tiek skaidrota kā intīmu attiecību prakse vai vēlme pēc tām ar vairāk nekā vienu partneri ar visu iesaistīto partneru informētu piekrišanu.

Vairāki ar savām poliamorajām attiecībām apmierināti pāri dalījās pieredzē ar “HuffPost”, liekot noprast, ka tradicionāli pāri, kuriem šķiet, ka dzirkstele pametusi viņu kādreiz kaislīgo romantisko dzīvi, varētu apsvērt attiecības “pārnest jaunā līmenī”.

Pēc poliamorijas atbalstītāju domām, šīs ir sešas pazīmes, kas varētu liecināt, ka attiecības ir gatavas nopietnām pārmaiņām.

"Viens ir vientuļākais skaitlis"

Nemonogāma rakstniece Sāra Strosa norādīja, ka viņai vienmēr šķitis, ka nākas upurēt savas vēlmes pēc kaut kā jauna izmēģināšanas visās savās iepriekšējās, monogāmajās attiecībās.

“Es pat nevarēju runāt par savām vēlmēm, nesaņemot apvainojumus, ka pietiekami nemīlu savu partneri,” sacīja Strosa.

Tieši tā esot bijusi grūtākā daļa – likšana justies vainīgai par savām vēlmēm.

Prātā valda ziņkāre

Poliamorijas koučs Leanne Jau norādīja, ka tie, kuriem ir piedzīvojumu gars un tieksme pēc jaunām lietām, varētu būt kandidāti izmēģināt poliamoriju.

“Tādiem cilvēkiem patīk apmainīties ar enerģiju, apgūt jaunas lietas gan par sevi, gan citiem cilvēkiem. Tātad kāds, kuru iedvesmo jaunas lietas, mācīšanās un sevis izzināšana, patiešām būtu piemērots nemonogāmijai,” skaidroja sieviete.

Arī Strosa apliecināja, ka

poliamorija “nodrošina elastību šai jomā”.

“Iepriekšējās attiecībās es biju izteikusi vēlmi izmēģināt seksu trijatā un seksa ballīšu apmeklēšanu, vēloties izmēģināt kaut ko jaunu. Tas tolaik nekad nenotika, bet es vienmēr esmu bijusi avantūriska personība, un nemonogāmija apmierina šo vajadzību pēc piedzīvojumiem,” tā rakstniece.

Vēlme ieguldīt enerģiju

Poliamorija iedvesmo gan romantiskas attiecības, gan draudzīgus sakarus, apgalvoja Jau.

“Ja jums ir daudz enerģijas, lai veicinātu dziļāku saikni un tuvību ar vairākiem cilvēkiem jebkurā statusā, jums, iespējams, ir nosliece uz nemonogāmām attiecībām. Jo tas prasa daudz laika un apņemšanos, lai šādā veidā ieguldītos daudzos cilvēkos,” norādīja poliamoru attiecību entuziaste.

Tomēr tiem, kuriem esot šauras sociālās aprindas un kuri padziļināti ieguldās tikai dažu cilvēku iepazīšanā, pēkšņā pāreja uz poliamoriju varot nebūt piemērota, piebilda Jau.

Saikne ar partneri ir spēcīga

Tāda liela soļa speršana kā izvēle pievērsties poliamorijai varot notikt tikai attiecībās, kurām ir stabils pamats, norāda Strosa.

“Drošās attiecībās, ja abas puses vēlas sākt veidot intīmas saiknes ar citiem cilvēkiem, un ir gatavas dot brīvību saviem partneriem rīkoties tāpat, viņiem vajadzētu to izmēģināt!” uzskatos dalījās Jau.

Viņa gan norādīja uz emocionālās drošības, atklātības un robežu nozīmi.

“Kad attiecības kļūst par atvērtām, vairs nevar paļauties uz faktu, ka jūs viens otru mīlat, jo esat tikai viens otram. Ir jāsaprot – kā jūs no jauna definēsiet mīlestību, kad esat attiecībām atņēmuši vienu lietu, uz ko tik daudzi cilvēki balsta mīlestību – faktu, ka jāatsakās no citiem cilvēkiem? Kādas ir jūsu attiecības bez ekskluzivitātes? Kāda ir mīlestība un apņemšanās, lai attiecības izdotos?” tā sieviete.

Guļamistabā iezagusies distance

Lai gan pārī abi viens otru ļoti mīl, varot parādīties seksuālā atsvešināšanās, radot apjukumu un romantiska apmierinājuma trūkumu.

“Tas jo īpaši attiecas uz cilvēkiem, kuriem patīk nestandarta vai grupveida sekss,” norādīja rakstniece un seksa eksperte Zaharija Zeina, piebilstot, ka bieži sastopami iemesli attiecību “atvēršanai” ir arī atšķirības pāru libido.

“Kad tas tā ir, atvērtas attiecības var būt ideālas. Tādā veidā persona ar augstu dzimumtieksmi var apmierināt savas vajadzības citur, bet persona ar zemu dzimumtieksmi nejūtas spiesta nodarboties biežāk, nekā vēlas,” skaidroja Zeina.

Poliamorija netiek uzskatīta par problēmu atrisinātāju

Eksperti ir vienisprātis, ka piekrišana izmēģināt poliamoriju kā pēdējo centienu saglabāt attiecības gandrīz vienmēr ir slikta ideja.

“Es gribu atrunāt no domas, ka atkāpšanās no monogāmijas atrisinās jūsu problēmas. Retos gadījumos tas var notikt, taču tas, visticamāk, radīs vairāk konfliktu, nekā kaut ko atrisinās,” piebilda Strosa.

Tas neesot arī kaut kas tāds, par ko partneris drīkst tikt iebiedēts, skaidroja Jau.

“Svarīgākais ir tas, ka jūs vēlaties to darīt un nepiekrītat poliamorijai tikai tāpēc, ka jūsu partneris to vēlas. Tāpēc personīgajai motivācijai izmēģināt nemonogāmiju ir ļoti svarīga loma. Un to nevar darīt tikai tāpēc, ka nevēlaties zaudēt savu partneri vai nevēlaties, lai jūsu attiecības beidzas,” viņa piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu