Latvijā pieaug kiberbulings (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Bērnu aizsardzības centra Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunī 116111 pieaudzis saņemto ar kiberbulingu saistīto zvanu skaits, informēja BAC pārstāve Simona Saule.

2021.gadā uzticības tālrunī tika saņemti 148 zvani saistībā ar kiberbulingu, 2022.gadā - 175, savukārt 2023.gadā - 191 zvans par šo tematu. Saņemtie zvani norāda, ka nereti vienaudži izmanto tiešsaistes vidi, lai paustu savu negatīvo attieksmi vai nostāju par kādu, izsmietu, aizvainotu, neapzinoties kiberbulinga sāpīgo ietekmi.

BAC Bērnu labbūtības veicināšanas departamenta direktore Amanda Vēja norāda, ka bērnu un pusaudžu dzīve nav iedomājama bez kopābūšanas ar vienaudžiem savos mobilajos tālruņos, virtuālajās draugu grupās un sociālajos tīklos. Bērni paši rada un skatās citu bērnu veidoto saturu, pauž savu attieksmi, daudz pavada laiku saziņai ar vienaudžiem. Tas viss veicina arī to, ka tieši virtuālā vidē tiek pārnestas tās savstarpējo attiecību problēmas, ar kurām bērni sastopas ikdienā.

"Nereti bērni piedzīvo izsmiešanu, pazemošanu vai izslēgšanu no kādas "grupas", vai arī paši kļūst par pāridarītājiem. Būtiski atcerēties, ka virtuālā vidē piedzīvotais pazemojums nodara tikpat lielu kaitējumu, kā tad, ja ar to saskaras reālajā dzīvē," viņa uzsver.

Bērns, kurš ir saskāries ar vardarbību, bieži izjūt kaunu, vainas izjūtu un baidās ar kādu runāt par saviem pārdzīvojumiem, tādēļ pieaugušajiem - vecākiem, speciālistiem - ir svarīgi ieraudzīt izmaiņas bērnos, uzrunāt par savām bažām, paust rūpes un atbalstu, kā arī kopīgi meklēt risinājumus, lai bērnam sniegtu nepieciešamo atbalstu.

Lai atzīmētu Drošākā interneta dienu un veicinātu sabiedrības izpratni par bērnu drošību internetā, īpaši uzmanību vēršot uz emocionālu vardarbību tiešsaistē jeb kiberbulingu, uzticības tālrunis nākamnedēļ rīkos kampaņu "Drošāks internets sākas ar Tevi".

Kampaņas laikā bērni, pusaudži, viņu vecāki, kā arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem, ir aicināti sazināties ar uzticības tālruņa speciālistiem, lai gūtu atbalstu jautājumos, kas saistīti ar interneta drošību, kā arī ziņot par iespējamiem pārkāpumiem.

Ar uzticības tālruņa speciālistiem iespējams sazināties, zvanot uz diennakts bezmaksas tālruni 116111, rakstot e-konsultāciju uz "uzticibaspasts116111@bac.gov.lv", apmeklējot uzticības tālruņa mājaslapu "www.uzticibastalrunis.lv" un uzsākot čatu, kā arī aizpildot e-konsultācijas formu. Tāpat iespējams lejupielādēt bezmaksas aplikāciju "Uzticības tālrunis".

Drošākā interneta diena tiks atzīmēta 6.februārī. Tās šī gada sauklis ir "Drošāks internets sākas ar Tevi". Kampaņa tiek īstenota kā "Apturi sāpes, nevis bērnību" aktivitātēm vardarbības prevencei, un tā notiks no 6.februāra līdz 12.februārim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu