NOSKATIES Raidījums noskaidrojis, ka Kariņa privāto lidojumu vietā bija pieejami pasažieru reisi (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.
Ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijušā premjerministra Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) ārvalstu braucienu privātie lidmašīnu reisi notikuši laikā, kad pasažieru avioreisos būtu bijušas brīvas vietas gan Kariņam, gan viņa delegācijai, liecina Latvijas Televīzijas (LTV) rīcībā esošā informācija. Piemēram, “airBaltic” reisos bijuši pat vairāki desmiti brīvu sēdvietu, vēsta raidījums “Panorāma”.

Pagājušā gada nogalē LTV raidījums "De facto" izpētīja, ka Kariņš pēdējo trīs gadu laikā izmantojis privātus lidojumus 18 ārvalstu braucieniem, un par kopumā 32 lidojumiem samaksāti vairāk nekā 600 tūkstoši eiro no valsts budžeta. Daļu reisu apmaksāja Eiropas Savienība. Privāto reisu izmantošana ir vairākas reizes dārgāk par vietām pasažieru reisos. Tādēļ vairāki Saeimas deputāti aktualizēja jautājumu, vai privātajiem lidojumiem nebija pieejamas alternatīvas pasažieru reisos.

Latvijas Televīzijas rīcībā nonākusi informācija par "airBaltic" pasažieru reisiem tajās pašās dienās uz galamērķiem, uz kuriem Kariņš devās ar privāto lidmašīnu. Dati rāda, ka brīvu vietu "airBaltic" reisos bija pietiekami - atsevišķās lidmašīnās pat vairāk nekā 100 brīvu vietu. Tāpat arī poļu aviokompānijas "LOT" reisos bija brīvas sēdvietas.

TVNET jau rakstīja, ka Kariņa Ministru prezidenta laika delegācijām paredzētie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta izmaksāja 613 830 eiro, liecina VK apkopotā informācija.

Interesi par Kariņa laikā veiktajiem speciālajiem reisiem izrādījuši "Apvienotā saraksta" (AS) politiķi, pieprasot sniegt viņiem šādu informāciju.

AS gribēja zināt par Kariņa vēl premjera pilnvaru laikā izmantotajiem privāto lidsabiedrību pakalpojumiem. Informāciju par to atbilstoši premjeres Evikas Siliņas (JV) rezolūcijai sagatavojis VK direktors Jānis Citskovskis.

Kā vēstīts, Kariņš piekrita kritikai par privāto aviopārvadājumu izmantošanu, taču uzsvēra, ka tādējādi sarežģītas loģistikas apstākļos viņam bijis iespējams maksimāli ātri tikties ar pasaules valstu līderiem un stiprināt Latvijas lomu ES un NATO.

Kariņš arī akcentēja, ka vienmēr ir iespējams pilnveidot procedūras, šajā gadījumā procedūru, kādā augstākajām valsts amatpersonām ir iespējams izmantot speciālo reisu pakalpojumus, un kāds ir tam atvēlamo līdzekļu apjoms.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu