Bijušais Ministru prezidents un tagadējais ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš pēdējo gadu laikā saņēmis ļoti daudz pārmetumu. Droši vien ievērojami vairāk nekā citi politiķi pēdējās desmitgades laikā. Bet nu tiem pievienojies vēl viens, jo izrādījies, ka laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gada septembrim viņš speciālajos avioreisos notrallinājis 613 830 eiro no valsts budžeta naudas.

Šī nauda iztērēta 18 speciālo avioreisu lidojumos, kuros Kariņš devies kopā ar piecu līdz deviņu cilvēku delegācijām uz tādām valstīm kā Beļģija, Slovēnija, Vācija, Francija, Portugāle, Lielbritānija, Slovākija, Nīderlande, Dānija, Čehija, Polija, Moldova un citas.

Nepārprotami – iztērēta paliela naudas summa. Visi uzreiz atceras Kariņa 2019. gada citātu “naudas ir tik daudz kā nekad nav bijis”, paskatās uz visām nozarēm, kurām kritiski trūkst finansējuma, un sabiedrības noskaņojums ir likumsakarīgs. Pārmetumi ir pelnīti.

Bet man, kā jau allaž, gribas šo apskatīt nedaudz plašākā kontekstā un telpā. Neattaisnojot papildu tēriņus laikā, kad valstij trūkst naudas, bet cenšoties saprast.

Tātad – 2021. gada sākums līdz 2023. gada septembrim. Šis bija tikpat parasts laiks kā 2011. līdz 2013. gads? Vai arī tomēr pasaulē notika dažādas lietas, kas nedaudz sarežģīja dzīvi?

2021. bija pandēmijas gads. Otrā kovida viļņa beigas un trešā viļņa sākums, kam sekoja ārkārtējās situācijas izsludināšana valstī un mājsēde. Nezinu, cik intensīva bija aviosatiksme pandēmijas pašā virsotnē, bet izteikšu pārgalvīgu pieņēmumu, ka reisu bija bišķi mazāk nekā normālos apstākļos.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X